Eveniment

Banca Mondiala: Taxarea companiilor mananca jumatate din profit

07.09.2006, 20:02 27

Fiscalitatea in domeniul afacerilor ramane impovaratoare, in pofida reformelor economice din ultimii ani, arata un studiu al Bancii Mondiale.
Cele mai importante minusuri in mediul de afaceri din Romania raman fiscalitatea ridicata si procedurile greoaie de plata a taxelor si impozitelor catre stat. De asemenea, coruptia si mita raman probleme importante semnalate de companii, conform unui studiu al Bancii Mondiale, referitor la mediul de afaceri din 175 de state.
Romania este considerata de Banca Mondiala (BM) a doua tara din cele 175 analizate ca ritm al reformelor economice adoptate in ultimul an, fiind surclasata doar de Georgia. Conform analistilor BM, Romania a inlesnit in ultimul an procedurile de deschidere a unei afaceri, a eliminat bariere importante in comertul exterior, a flexibilizat piata muncii, a facilitat accesul la credite si la eliberarea de autorizatii de constructie si a grabit procedurile de faliment.
Ca sa deschizi o afacere in Romania trebuie sa treci prin cinci proceduri legale, care dureaza 11 zile si costa 190 de euro. Aceste coordonate propulseaza Romania pe locul 7 din cele 175 de state analizate, la capitolul usurintei deschiderii unei noi afaceri. In schimb, inchiderea unei afaceri prin procedura de faliment dureaza mai bine de patru ani si jumatate, aduce un cost de 9% din activele companiei, iar rata de recuperare a activelor este de numai 20%, in medie.
La polul opus, Romania continua sa obtina cea mai slaba clasare (locul 171 din 175) la numarul de plati de taxe si impozite pe care trebuie sa le faca o companie catre administratia locala. Firmele fac in medie 89 de plati catre Fisc, care inseamna un timp mediu de 198 de ore pe an, pe care fiecare companie il petrece la ghiseele administratiei financiare.
Volumul total de taxe si impozite pe care firmele din Romania le platesc statului reprezinta jumatate (48,9%) din profitul inregistrat. In ciuda impozitului pe profit de doar 16%, printre cele mai scazute in lume (conform unui studiu publicat anul acesta de compania de consultanta si audit KPMG), fiscalitatea suportata de companiile locale urca pana la aproape jumatate din profitul net.
In schimb, printre reformele care au usurat mediul de afaceri se numara deschiderea biroului de credit, a biroului unic de eliberare a autorizatiilor de constructii, legislatia din domeniul serviciilor financiare, care a usurat accesul la creditare, flexibilizarea pietei muncii prin aparitia contractelor cu durata limitata de pana la sase ani, eliminarea formalitatilor de raportare in comertul exterior si alte masuri asemanatoare.
Toate aceste reforme au dus Romania pe locul 49 din 175, in ascensiune cu 22 de pozitii in clasamentul statelor cu cele mai competitive sau "prietenoase" medii de afaceri din lume.
In domeniul constructilor, autorizatiile si avizele se elibereaza cu 49 de zile mai repede decat in urma cu un an, datorita infiintarii biroului unic si simplificarii formalitatilor si procedurilor. Inaintea infiintarii acestui birou unic, companiile trebuia sa alerge intre cinci locuri de unde obtineau autorizatiile si avizele pentru constructii, arata raportul BM. Pe piata muncii, BM spune ca firmele au fost stimulate sa angajeze oameni aflati la primul loc de munca, datorita aparitiei contractelor cu durata determinata, care merge pana la 6 ani. In plus, costul concedierii e printre cele mai reduse din lume: circa 3 saptamani de salariu pentru un angajat.
Desi Banca Mondiala lauda progresele obtinute in reducerea coruptiei, 8% dintre companiile intervievate (fata de 14% in urma cu un an) spun ca mita si coruptia sunt raspandite in administratia fiscala. Simplificarea sistemului fiscal prin reducerea nivelului fiscalitatii si eliminarea exceptarilor este cea mai buna cale de a reduce coruptia in administratia fiscala, mai precizeaza studiul Bancii Mondiale.
Pentru Banca Mondiala, datele referitoare la Romania au fost furnizate de companiile locale de consultanta si audit, avocatura, notari si alte firme asemanatoare.

Mediul de afaceri in cifren Deschiderea unei afaceri: 5 proceduri, 11 zile, 190 de euro
Inchiderea unei afaceri: 4,6 ani, cost de 9% din active, recuperare de 20% din active
Inregistrarea si transferul proprietatilor:
8 proceduri, 150 de zile, 1,9% din valoarea proprietatii
Plata taxelor corporate: 89 de plati pe an,
198 de ore pe an, 49% din profitul obtinut
Usurinta exportului: 4 documente, timp necesar 14 zile, cost de 1.300 de dolari pe container
Usurinta importului: 4 documente, timp necesar 14 zile, cost de 1.200 de dolari pe container
Sursa: Studiu Banca Mondiala

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO