Eveniment

Bancherii: Avem bani sa dam credite companiilor si populatiei, dar nu putem ignora riscurile

Bancherii: Avem bani sa dam credite companiilor si populatiei, dar nu putem ignora riscurile
27.10.2009, 23:30 18

Bancile sunt in continuare dispuse sa acorde credite mediuluiprivat, dar nu pot sa reduca marjele de dobanda, in conditiile incare riscurile au crescut exponential in ultima perioada, iar BNRcontinua sa practice o politica prudenta in ceea ce priveste dobanda de referinta sirezervele minime obligatorii, au spus bancherii prezenti ieri laseminarul "Cecredit este mai bun: in lei sau in euro", organizat de ZiarulFinanciar si CEC Bank

"Marjele au masurat intotdeauna riscul. Este normal ca intr-oeconomie aflata in criza riscurile sa fie ridicate, iar bancile safie reticente. Aceasta reticenta este manifestata in marjele derisc, pentru ca in situatia in care creditele neperformante cresc,trebuie sa ai bani pentru provizioane si sa mai ramai si cu un micprofit", a declarat Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si alAsociatiei Romane a Bancilor (ARB). Bancile si-au majorat marjelede castig la lei (diferenta dintre creditele si depozitele noi) dela 2,4% in decembrie 2008 la 7,3% in august anul acesta, a punctatinsa economistul-sef al BNR, Valentin Lazea. Bancherii spun camarjele reflecta evolutia riscului de credit, in conditiile in caresi restantele sunt de peste doua ori mai mari. Catalin Parvu,directorul general al Piraeus Bank, subliniaza ca neperformanta incazul creditelor in lei este de doua ori mai mare decat lavaluta.

"Cand iei o decizie de creditare nu poti sa faci abstractie derata neperformantelor. Deteriorarea neperformantelor e un indicatorcare te duce in viitor si orice banca care isi calibreaza riscultrebuie sa ia in calcul neperformanta, care se va reflecta inpret", noteaza Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank.Restantele la creditele acordate persoanelor fizice au depasit 2,2%in septembrie, comparativ cu un nivel de sub 1% in perioadasimilara a anului trecut, precizeaza Serban Epure, directorulgeneral al Biroului de Credit.

Reprezentantii bancilor comerciale apreciaza ca BNR ar trebui saimpulsioneze creditarea in lei, in conditiile in care actualaconfiguratie de pe piata incurajeaza imprumuturile in euro. "Noiavem 65% din credite in lei. Suntem o banca cu capital romanesc, nuavem o banca-mama care sa ne dea euro ieftini. Ne luptam pe piata,iar leii sunt scumpi si populatia cere randamente mari lainvestitii", explica Robert Rekkers, directorul general al BanciiTransilvania, mentinerea dobanzilor la lei la niveluri incainalte.

Irimia Ionita, director executiv delegat risk management la BRD,apreciaza ca nivelul lichiditatii nu este o bariera pentrucreditare, dar dificultatile cele mai importante vin din lipsaproiectelor de investitii si semnalele macroeconomice negative."Bancile nu au apetit pentru a da credite pentru ca in acest momentfac profit din alte activitati: din operatiuni de trezorerie si dinfinantarea statului. Atat timp cat profitul pe aceste sectoare vafi ridicat, bancile vor pune pe planul trei creditarea economiei",apreciaza Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO