Eveniment

Banii au venit cu o surpriza: FMI afirma ca Guvernul va mai taia din cheltuieli

Banii au venit cu o surpriza: FMI afirma ca Guvernul va mai taia din cheltuieli

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania

21.02.2010, 23:15 14

FMI considera ca Romania se confrunta cu dificultati fiscalemajore in ciuda eforturilor recente de consolidare si solicitareducerea deficitului bugetar pentru stabilizarea ponderii in PIB adatoriei publice, aratand ca autoritatile romane sunt pregatite saia masuri suplimentare pentru atingerea obiectivelor fiscale.

Board-ul FMI a aprobat vineri raportul de evaluare a acorduluistand-by cu Romania si eliberarea transelor trei si patru invaloare de 2,45 mld. euro, din care jumatate - circa 1,2 mld. euro- vor ajunge la buget pentru finantarea deficitului.

"Autoritatile sunt pregatite sa ia masuri suplimentare, daca vafi necesar, pentru a asigura atingerea obiectivelor fiscalepropuse. Reformele suplimentare pentru consolidarea controalelorfiscale sunt cruciale", a declarat intr-un comunicat John Lipsky,director adjunct in cadrul FMI. El apreciaza ca tinta de deficitbugetar fixata pentru 2010, de 5,9% din PIB, realizeaza unechilibru adecvat intre ajustarea situatiei economice in continuareproblematica si obiectivele de consolidare pe termen mediu.

"Strategia de ajustare prevede decizii politice dificile in ceeace priveste cheltuielile si va necesita o implementare puternica sistabila."

Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 7,2% din PIB, usor subtinta agreata cu FMI, iar in acest an dezechilibrul fiscal trebuieajustat cu mai mult de un punct procentual. In conditiile in careGuvernul va intarzia sa ajusteze cheltuielile din sectorul bugetar,persista amenintarea majorarii unui impozit precum TVA, avand invedere ca avansul economiei prognozat pentru anul acesta, de 1,3%,nu va fi suficient pentru a determina o crestere consistenta aveniturilor bugetare. Reforma pensiilor, ocuparea fortei de muncain sectorul public, reformele salariale si imbunatatirea eficienteidin sectorul public vor fi esentiale, in opinia oficialuluiFMI.

Ce trebuie sa finanteze statul

Statul trebuie sa acopere in acest an cele 1,4 mld. euro dintitlurile in valuta pe care le-a vandut bancilor pe piata locala lasfarsitul lunii noiembrie din 2009, precum si o emisiune deeurobonduri de 700 mil. euro care ajunge la scadenta in iulie.

La acestea se adauga scadente la titlurile de stat in lei, inconditiile in care mare parte din sumele imprumutate anul trecut pepiata interna au scadente scurte.

Anul trecut, Trezoreria a vandut titluri de stat de circa 65mld. lei, statul fiind principalul client al bancilor, care, inabsenta unei cereri solvabile din mediul privat, si-au putut plasafara risc si la randamente bune lichiditatile.

In 2010 deficitul bugetar va fi finantat in proportie majoritaradin emisiuni de euroobligatiuni si alte surse externe. Pana lasfarsitul lunii martie, autoritatile intentioneaza sa atraga de pepietele internationale pana la 1 mld. euro prin vanzarea deeurobonduri.

Finantarea deficitului bugetar presupune costuri destul de mari,diminuand potentialul de alocare a banilor pentru investitii.

Ce spune FMI despre sistemul financiar

  • Sectorul financiar romanesc face fata in continuare cu binecrizei in ciuda cresterii creditelor neperformante
  • Regimul de tintire a inflatiei si politica cursului de schimbflexibil au ajutat la atenuarea impactului crizei
  • Va fi nevoie de o vigilenta permanenta in supraveghere pentru araspunde amenintarilor la stabilitatea sistemului
  • Banca Nationala a Romaniei va acorda prioritate in 2010aducerii inflatiei in intervalul tintit, ceea ce va necesita oabordare prudenta a bancii centrale cu privire la continuarearelaxarii politicii monetare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO