Eveniment

Banii europeni sunt mai scumpi decât cei de la FMI şi Banca Mondială

Autor: Dinca Thomas

28.03.2011, 23:50 27

Ministerul de Finanţe plăteşte do­bânzi care variază între 2,37%şi 3,37% pe an pentru primele trei tranşe din acordul de împrumutcu Uniunea Europeană, cos­turile fiind mai scăzute în cazulfinanţărilor de la Banca Mondială, de 2% pe an, şi pentru tranşeleprimite de la FMI, 2,3% pe an, potrivit datelor din Strategia deadministrare a datoriei publice guverna­mentale 2011-2013.

România a primit până în prezent 4,85 mld. euro de la ComisiaEuropeană. A pa­tra tranşă, în sumă de 1,2 mld. euro, a fost viratăjoi. Uniunea Europeană a emis în săptămâna anterioară obligaţiuniîn valoare de 4,6 mld. euro, cu scadenţa la şapte ani, pentru afinanţa programul de sprijin des­tinat Irlandei şi împrumutulacordat României. Ministerul Finanţelor a primit de la FMI jumătatedin tranşa a doua în sep­tembrie 2009 şi încă jumătate din tranşeletrei şi patru în februarie 2010. Cumulat, suma virată Trezoreriei afost de aproxi­mativ 2,4 mld. euro.

Acordul cu organismele internaţionale se va încheia la fineleacestei luni, însă programul va continua sub forma unei înţelegeride tip preventiv, în cadrul căreia FMI şi CE vor pune la dispoziţiaRomâniei 5 mld. euro, bani care vor fi accesaţi doar în caz deurgenţă. România va trage, în contextul noului aranjament, unîmprumut de 400 mil. euro de la Banca Mondială, care nu a mai fostacordat în programul actual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO