Eveniment

Barclays a ajustat prognoza de creştere economică

Barclays a ajustat prognoza de creştere economică

Autor: Claudia Medrega

26.06.2012, 00:04 310

Barclays Capital, divizia de investiţii a uneia dintre cele mai mari bănci după active, a ajustat prognoza de creştere economică a României de la 1,1% la 0,8%, pe fondul îngrijorărilor legate de creşterea PIB în zona euro.

"Creşterea economică va reveni, probabil, în trimestrul al doilea, în condiţiile unui efect de bază mai favorabil. În plus, încrederea consumatorilor s-a îmbunătăţit, ca urmare a abordării populiste a noului guvern. În consecinţă, ne aşteptăm la o creştere economică pozitivă în 2012, de 0,8% an/an, dar am redus prognoza faţă de estimarea anterioară, de 1,1%, din cauza preocupărilor legate de creşterea economică din zona euro. Turbu­len­ţele posibile determinate de problemele financiare ale zonei euro sunt un factor negativ pentru perspectivele de creştere economică ale României. O mare parte a exporturilor ţării sunt în zona euro (72%) şi din cauza recesiunii din această regiune, contribuţia exporturilor la PIB ar putea să se înrăutăţească", se arată în cel mai recent raport al Barclays privind pieţele emergente.

Tendinţa de înrăutăţire a estimărilor privind creşterea economică s-a conturat încă de la începutul acestui an, având în vedere contextul extern tensionat şi încetinirea comerţului extern. Economia României a revenit în recesiune în primul trimestru din 2012, după ce anul trecut creşterea economică a fost de 2,5%.

Şi instituţiile financiare internaţionale au început să-şi diminueze estimările pentru PIB. La jumătatea lunii iunie, Banca Mondială a redus prognoza de creştere economică pe acest an pentru România de la 1,5% la 1,2%, estimarea fiind mai pesimistă decât cea a Fondului Monetar Internaţional, care încă anticipează o creştere economică de 1,5%, dar şi faţă de prognoza Comisiei Europene, care vede posibil un avans al PIB în cazul României de 1,4% în 2012. Unii analişti de la băncile comerciale sunt mai pesimişti şi anticipează o creştere economică de doar 0,5% în acest an.

Barclays aminteşte că România este vulnerabilă la problemele financiare din zona euro, sectorul bancar românesc fiind foarte expus la băncile din această regiune (85% din sectorul bancar este deţinut de străini).

În ceea ce priveşte sfera finanţelor publice, Barclays consideră că performanţa fiscală ar putea să devină "fragilă" în perioada următoare.

"Având în vedere performanţa din primele cinci luni ale anului, noul guvern USL va trebui probabil să aplice ajustări suplimentare pentru a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB. Bugetul pe 2012 ţinteşte reducerea cu o treime a deficitului, dar există semne de întrebare în legătură cu modalitatea în care va fi atinsă această ţintă. Deficitul în 2012 urcă mai repede decât în aceeaşi perioadă a anului 2011. În plus, guvernul USL a majorat salariile în sectorul public cu 8% în iulie, o nouă majorare de 7% urmând să devină efectivă în ianuarie 2013."

Analiştii britanici de la Barclays consideră că instituţiile financiare internaţionale vor menţine, probabil, presiunile asupra guvernului pentru menţinerea deficitului bugetar în ţinta de 3% din PIB.

România trebuie să-şi ajusteze deficitul bugetar sub 3% din PIB în acest an pentru a ieşi din procedura Uniunii Europene de deficit excesiv.

Barclays anticipează că situaţia fiscală s-ar putea deteriora după alegerile parlamentare din toamnă.

"Situaţia s-ar putea schimba în urma alegerilor parlamentare. Premierul Ponta şi USL ar putea câştiga majoritatea locurilor în Parlament şi ar putea forma un guvern propriu, având în vedere indiciile date de rezultatele alegerilor locale. USL ar putea vedea această situaţie ca o "aprobare" a unei abordări mai populiste, ceea ce ar putea să pună sub semnul întrebării al doilea set de reforme, cum ar fi reforma preţurilor la utilităţi, privatizările, controlul financiar al companiilor de stat, reforma în sănătate, reforma în educaţie şi îmbunătăţirea eficienţei investiţiilor publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO