Eveniment

Deficitul bugetar a ajuns în luna mai la 1,2% din PIB şi creşte

Deficitul bugetar a ajuns în luna mai la 1,2% din PIB şi creşte

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

26.06.2012, 00:03 231

Deficitul bugetar a mai făcut un salt de 2,2 mld. lei în luna mai, ajungând la 7,2 mld. lei, adică 1,2% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Totuşi, deficitul de la finalul lunii mai este mai mic faţă de nivelul înregistrat în primele cinci luni de anul trecut, de 7,4 mld. lei.

Unii analişti sunt sceptici că Ministerul Finanţelor va reuşi să respecte în acest an ţinta de deficit fără ajustări suplimentare de cheltuieli. Şi Consiliul Fiscal a subliniat în raportul anual că persistă riscuri pentru atingerea ţintei de deficit, având în vedere revizuirea descendentă a proiecţiei de creştere economică şi datele privind execuţia bugetară. În primul trimestru încadrarea în plafonul de deficit agreat cu FMI s-a produs, în principal, graţie decalării plăţii trimestriale a impozitului pe profit în luna martie.

La sfârşitul lunii mai, cheltuielile bugetului consolidat au ajuns la 84,8 mld. lei, fiind mai mari cu 8,5% faţă de valoarea din intervalul similar de anul trecut. Veniturile bugetare au depăşit cu 9,6% nivelul din perioada ianuarie - mai 2011, crescând într-un ritm mai rapid decât cheltuielile.

FMI şi Comisia Europeană au fost de acord cu majorarea ţintei de deficit bugetar de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB (pe metodologia cash).

Pentru acest an este estimată o creştere economică de 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO