Eveniment

Băsescu îl invită pe Isărescu în arenă: Este uşor să dai din gură la televizor

Băsescu îl invită pe Isărescu în arenă: Este uşor să dai din gură la televizor

Autor: Iulian Anghel

26.05.2011, 23:46 454

Preşedintele Traian Băsescu l-a atacat ieri direct peguvernatorul BNR Mugur Isărescu, fără să-i rostească însă numele,pentru că stă pe margine şi din poziţia pe care o are dă sfaturiGuvernului şi premierului. Preşedintele i-a reamintitguvernatorului că i-a propus să fie prim-ministru, iar acesta arefuzat.

Mugur Isărescu criticase, cu o zi înainte, politica fiscală aGuvernului afirmând că ea a prelungit recesiunea. "Cei care dau latelevizor lecţii să-mi dea un telefon: «Vreau să fiuprim-ministru». Cred că ar fi o singură interpretare: că e setos demuncă", a susţinut ironic şeful statului în discuţia de la RadioRomânia Actua­lităţi. Preşe­dintele şi-a continuat reflecţiile:"Viaţa de responsabil la vârf nu este uşoară. Sunt foarte mulţicare preferă să dea lecţii decât să-şi asume răspunderea".

Prin aceste declaraţii preşedintele l-a atacat pe guvernatorcăruia i-a reamintit indirect că i-a propus să preia poziţia deprim-ministru într-o perioadă dificilă pentru România - anul 2009.Isărescu a refuzat atunci afirmând că îi ajunge cât a fostprim-ministru, în anul 2000, şi că acum este prea bătrân.

În faţa acestui refuz, dar şi a criticilor pe care guvernatorulBNR le-a exprimat în ultimul an la adresa politicii Guvernului Boc(acuzând mai cu seamă creşterea TVA), Traian Băsescu a răbufnit:"Una e să dai lecţii şi alta e să vii în arenă!".

Relaţiile dintre Preşedinţie şi BNR sau între banca centrală şiGuvern au fost bune în ciuda răbufnirilor, de o parte sau de alta.Iar preferinţa preşedintelui Băsescu pentru sfaturi de laspecialiştii din BNR este de mult cunoscută.

Imediat după demiterea de către Parla­ment prin moţiune decenzură a primului gu­vern Boc, în octombrie 2009, preşedintele l-adesemnat să formeze noua echipă guverna­mentală pe consilierulguvernatorului, Lucian Croitoru, însă echipa şi programul acestuiaau căzut la votul în plenul Legislativului. Tot atunci preşedintelea spus că cel mai potrivit om pentru funcţia de premier ar fi fostînsăşi Isărescu - văzut, de altminteri, de multă vreme, ca osoluţie salvatoare, dacă nu singura.

Guvernatorul, care a mai condus Executi­vul între 1999-2000, arefuzat de fiecare dată invitaţia motivând că este prea în vârstă,lucru ce nu-l împiedică însă să critice Guvernul, ultima datăfăcând-o chiar miercuri, când, în faţa unei săli arhipline şi defaţă cu premierul Emil Boc, a susţinut că "bâlbele" Cabinetului auprelungit recesiunea.

Numele unor oameni din BNR care să ocupe cea mai înaltă funcţieexecutivă a revenit în discuţie spre finele verii trecute, când sespecula despre posibila plecare a lui Emil Boc de la PalatulVictoria. Numele prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu saucel al lui Cristian Popa, viceguvernator, au fost evocate înlegătură cu preluarea demnităţii de prim-ministru.

Nu se ştie clar dacă la mijloc a fost un refuz din partea celorvizaţi. Cert este că, cel puţin din punctul de vedere financiar,oferta de a ocupa o funcţie guvernamentală nu este preaavantajoasă. De pildă, premierul Emil Boc a câştigat anul trecut65.074 lei, adică 5.422 lei/lună (1.290 de euro). Or, deşi nu estepublic, se ştie că salariul guvernatorului este de şapte ori maimare, în jur de 7.000 de euro/lună. Un ministru câştigă între înjur de 1.100-1.200 de euro, în vreme ce salariile în BNR sunt cumult peste acest prag, între 5.000 şi 6.000 de euro.

Pe de altă parte, în ciuda criticilor, BNR a sprijinit Guvernulmai cu seamă prin politica de curs stabil, în vreme ce oamenii dela vârful Băncii Naţionale precum Valentin Lazea sau LucianCroitoru sunt, practic, sfătuitorii preşedintelui. De altminteri,fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a admis anultrecut că preşedintele îl consultă des pe guvernator atunci cândtrebuie să ia sau să anunţe o decizie. De altminteri, preşedintelea decorat întreaga fostă conducere a Băncii Naţionale la expirareamandatului, în vreme ce guvernatorul Isărescu - de peste 20 de anila conducerea BNR - este singurul român care, în viaţă fiind, aprimit cea mai mare distincţie a statului Ordinul "Steaua Românieiîn grad de colan". Un singur român a mai primit această distincţiecare se acordă de obicei şefilor de state, anume PatriarhulTeoctist, dar după ce el încetase din viaţă.


Ce a mai spus preşedintele în discuţia radiofonică

  • Ne trebuie o creştere economică de 3-4%, abia atunci putem spunecă am ieşit din criză.

  • Creşterea consumului nu poate fi reluată din cauza creşteriipreţurilor, asta şi ca efect al majorării TVA.

  • Privatizarea managementului regiilor autonome nu presupuneneapărat aducerea de manageri străini, în România sunt destuimanageri de calitate.

  • Regiile statului sunt robinete de favorizare a clienteleipolitice.

  • Administraţia trebuie de acum să înceapă anchetele sociale,pentru a şti cine primeşte subvenţii. Acum şi eu şi Copos şi DinuPatriciu şi Boc primim. Copos, dacă are un apartament de 200 demetri pătraţi, primeşte o subvenţie mult mai mare decât unpensionar într-o garsonieră.

  • Trei ministere stau pitite din punctul de vedere alrestructurării: Finanţele, Munca şi Internele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO