Eveniment

Băsescu: Ne-am legat de FMI şi UE ca să nu avem derapaj

Băsescu: Ne-am legat de FMI şi UE ca să nu avem derapaj

Autor: Miruna Badea, Iulian Anghel

28.04.2011, 23:35 134

Preşedintele Traian Băsescu susţine că a insistat pentrucontinuarea acordului României cu FMI şi UE pentru că s-a temut căanul electoral 2012 ar putea fi unul al derapajelor în lipsa unorelemente constrângătoare care să oblige autorităţile să menţinăcursul restructurării şi al reformelor. Şeful statului spune căîmpărtăşeşte îngrijorarea şefului misiunii FMI la Bucureşti JeffreyFranks în legătură cu acest aspect şi a acţionat în consecinţă.Miercuri seară la postul public de televiziune, întrebat înlegătură cu declaraţii neoficiale citate de agenţii de presăpotrivit cărora alegerile din 2012 ar fi cel mai mare pericol încalea reformelor, Băsescu a spus că împărtăşeşte aceeaşiîngrijorare.

"Am văzut declaraţia domnului Jeffrey Franks. Să fiu foartesincer, este aceeaşi îngrijorare pe care o am şi eu. Din acestmotiv, am insistat mult - Guvernul a fost de acord, ca de altfel şiBanca Naţională - ca perioada premergătoare anului electoral 2012s-o acoperim cu un acord cu FMI şi cu UE". El a adăugat că estevorba despre un acord care să aibă incluse în obligaţiile pe careRomânia şi le asumă "exact procesele de reformă care trebuiecontinuate".

Şeful statului s-a pronunţat şi în legătură cu calendaruladerării la zona euro, apreciind că data de 2015 asumată anteriorar trebui menţinută. O serie de analişti şi finanţişti fac decâteva săptămâni aprecieri asupra acestei date despre care cred căar trebui amânată, Guvernul urmând să ia o decizie astăzi.Discuţiile create în jurul acestui subiect arată că, după aderareala NATO şi UE care a presupus o concentrare clară pe aceste ţinte,România nu mai are un reper clar privind evoluţiile sale viitoare.Aderarea la euro presupune rezolvarea unei întregi serii deprobleme şi înseamnă şi constrângeri. Pe de altă parte, el adeclarat că rămâne optimist în ceea ce priveşte intrarea Românieiîn Schengen în 2011. "Nu este un obiectiv ratat, oricât s-ar bucuraunii de eşec, cum s-ar fi bucurat şi de o intrare în derapaj, casă-şi facă jocurile politice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO