Eveniment

Basescu: Nu vom putea plati salariile si pensiile daca FMI nu ne da banii. Cum comentati?

Basescu: Nu vom putea plati salariile si pensiile daca FMI nu ne da banii

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Daca nu primim transa a doua, suntem in dificultate. Tot pentru ca salariile si pensiile sa poata fi platite la timp a preferat Guvernul solutia legata de cele 10 zile de concediu neplatit.

17.09.2009, 18:44 24

Presedintele nu este la prima declaratie legata deimposibilitatea platii pensiilor. La sfarsitul lunii noiembrie din2008 Basescu a declarat ca fondul de pensii este "prabusit" si nuare bani pentru acoperirea majorarilor pornite in 2007 siconsolidate in 2008 si ca in 2009 trebuie aduse din bugetul de statcirca 1,3 mld. euro. La acel moment declaratia a fost contestata deMinisterul Muncii.

Consiliul Executiv al FMI va analiza si supune spre aprobare,luni, 21 septembrie, raportul privind prima evaluare a acorduluistand-by cu Romania, precum si solicitarea pentru modificarea unorcriterii de performanta.

"Daca nu primim transa a doua, suntem in dificultate", a spusBasescu la postul public de radio, in contextul in care vorbeadespre plata salariilor si pensiilor.

Intrebat daca crede ca vor fi probleme in acordarea de catre FMIa celei de a doua transe din imprumut, Basescu a raspuns ca este deparere ca nu vor exista dificultati. Presedintele a explicat caGuvernul si-a indeplinit conditionalitatile, iar situatia economicaeste mult mai buna decat in februarie.

Tot pentru ca salariile si pensiile sa poata fi platite la timp,Guvernul a preferat solutia legata de cele 10 zile de concediuneplatit, a afirmat Basescu.

O misiune a FMI condusa de Jeffrey Franks s-a aflat la Bucurestila inceputul lunii august, pentru prima evaluare a acorduluistand-by. Reprezentantii institutiei financiare internationale aufost de acord cu majorarea deficitului bugetar de la 4,6% din PIBla 7,3% din PIB in 2009.

Potrivit intelegerii dintre FMI si autoritatile romane,urmatoarele doua transe din imprumutul de la FMI, de aproape 1,9mld. euro si, respectiv 1,5 mld. euro ar urma sa fie acordate inlunile septembrie si decembrie. Din aceste sume aproximativjumatate - 1,7 mld. euro - vor avea ca destinatie finantareadeficitului bugetar.

Deficitul bugetului general a ajuns dupa primele opt luni aleanului, la 4,4% din PIB, cu aproximativ un punct procentual pestenivelul de la sfarsitul lunii iulie, Daca la jumatatea anului,deficitul bugetar s-a incadrat in tinta stabilita initial cu FMI,de 2,73% din PIB, in iulie si august a explodat, apropiindu-se deproiectia de 4,6% din PIB negociata initial pentru intregul an2009.

In august, FMI a apreciat ca toate obiectivele cantitativefixate pentru luna iunie au fost indeplinite, cu exceptia celuiprivind arieratele la nivelul bugetului general consolidat, pentrucare nu existau la acel moment suficiente date in vedereastabilirii cu certitudine daca a fost indeplinit.

Delegatia institutiei financiare internationale a ajuns la unacord, la nivelul echipei de experti, cu autoritatile romane inprivinta masurilor luate pana in prezent si ce este necesar defacut in continuare, acestea trebuind supuse aprobarii boarduluiFMI.

Autoritatile romane au solicitat FMI sa accepte o derogare de laprevederile acordului stand-by in privinta arieratelor. Valoareaarieratelor acumulate de stat a urcat in primele sase luni cuaproape 500 mil. lei (120 mil. euro), desi acordul cu FMIstabileste ca acestea nu trebuie sa creasca in acest an. Solduldatoriilor care trebuie platite de la buget a ajuns la aproximativ1,5 mld. lei (360 mil. euro).

Basescu: 70% din turism se face cu avionul

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, intrebat cum potveni turistii straini in Romania daca nu exista autostrazi sidrumuri bune, ca intrebarea se refera la "o realitate, dartransformata in cliseu", in conditiile in care "70% din turism seface cu avionul". Basescu i-a criticat, fara a da nume, pe cei careapar la televizor si spun ca le este rusine de faptul ca traiesc inaceasta tara. Presedintele a spus, la postul public de radio, caimaginea Romaniei trebuie schimbata, inclusiv pentru cei care facastfel de afirmatii.

Presedintele a spus ca aceasta schimbare se poate face inclusivprin prezentarea obiceiurilor nationale, a costumelor populare si atraditiilor romanesti, care, in opinia lui Basescu, sunt foartefrumoase si trebuie cunoscute de toti romanii si de turistiistraini.

Basescu a mentionat ca a cerut celor de la FMI ca transa a douadin imprumutul acordat Romaniei, transa care ar fi trebuit saajunga la BNR pentru eliberarea unor fonduri catre banci pentrufinantarea economiei, sa aiba ca destinatie bugetul de stat, pentruca sa se poata plati salariile si pensiile si sa nu existeintarzieri.

Presedintele a explicat ca tot pentru ca salariile si pensiilesa poata fi platite la timp a preferat Guvernul solutia legata decele 10 zile de concediu neplatit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO