Eveniment

BCE catre BNR: Detaliati conditiile de sanctionare a actionarilor bancilor

09.06.2009, 19:19 21

Noile competente ale BNR de a-i sanctiona pe actionarii de banci care nu se conformeaza solicitarilor de a furniza sustinere financiara, adoptate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2009, trebuie definite si clarificate suplimentar, considera Banca Centrala Europeana (BCE) potrivit unui aviz emis de Consiliul Guvernatorilor.

Conform actului normativ prin care a fost modificata si completata Ordonanta de urgenta nr. 99/2006 privind institutiile de credit, BNR le poate cere actionarilor semnificativi ai unei banci aflate in dificultate sa o sprijine prin majorari de capital sau imprumuturi eligibile pentru a fi incluse in fondurile proprii, iar daca nu se conformeaza solicitarii, BNR le poate suspenda drepturile de vot. Mai mult, actul normativ imputerniceste banca centrala sa ii oblige pe actionarii cu dreptul de vot suspendat sa-si vanda participatiile in trei luni, iar daca aceasta obligatie nu este respectata, BNR poate dispune pur si simplu anularea actiunilor respective, emiterea unor noi actiuni si vanzarea acestora. BNR poate interzice ori limita distribuirea profitului unei banci cu probleme.
Pe baza reglementarilor comunitare, BCE are competenta de a emite avize in privinta proiectelor legislative care se refera la BNR si la normele aplicabile institutiilor financiare.
Analizand proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei, BCE afirma ca trebuie specificate conditiile concrete in care fiecare noua competenta a BNR va fi exercitata intr-o maniera obiectiva si transparenta.
„BCE ar dori sa sublinieze ca respectivele conditii care determina aplicarea noilor competente ale BNR nu sunt inca in mod clar definite, din moment ce proiectul de lege prevede doar ca masurile pot fi adoptate «in cazul constatarii unei tendinte de depreciere (...) a indicatorilor prudentiali si de performanta»."
BCE apreciaza ca nu sunt stipulate limite si conditii clare pentru exercitarea noii compentente a BNR de a suspenda drepturile de vot ale actionarilor unei banci si de a dispune vanzarea titlurilor acestora. „Suspendarea drepturilor de vot, vanzarea obligatorie si anularea actiunilor (...) ar trebui sa ramana un instrument care sa fie utilizat in ultima instanta, numai in circumstante clar definite si urgente."
Noile puteri ale BNR de interventie in bancile private au fost stabilite in cadrul negocierilor cu FMI, Banca Mondiala si UE pentru pachetul de finantare de aproape 20 mld. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO