Eveniment

BCR ia 100 de milioane de euro de la BERD pentru acordarea de credite pentru IMM

24.02.2009, 19:37 23
BCR, cea mai mare banca locala, urmeaza sa obtina de la BERD un imprumut de pana la 100 mil. euro, intr-o singura transa, pentru acordarea de credite IMM.
Banii vor putea fi folositi pentru finantarea productiei, a investitiilor, precum si drept capital de lucru.
Imprumutul pentru BCR va fi al doilea de aceasta valoare dupa cel acordat Bancii Transilvania in decembrie anul trecut, tot pentru IMM.
Institutia financiara internationala este fost actionar al BCR, vanzandu-si participatia catre Erste Bank in 2006 odata cu statul, si are mai multe finantari acordate bancii.
Conform datelor BERD, BCR avea la sfarsitul lui 2008 un portofoliu pentru IMM in valoare de peste 2,6 miliarde de euro si o cota de piata de peste 20%, incluzand microintreprinderi.
Chiar daca are o pondere redusa in totalul creditelor acordate de BCR, finantarea BERD vine intr-un moment cand bancile romanesti au dificultati din ce in ce mai mari de accesare a finantarilor din strainatate, avand in vedere tensiunea de pe pietele financiare internationale. Presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, a spus recent ca banca austriaca va reinnoi liniile de finantare acordate catre BCR.
Din cauza incadrarii Romaniei intr-o clasa de risc mai mare decat in cazul celorlalte tari din Europa Centrala si de Est, bancile locale au acces la credite mai scumpe, trebuind sa plateasca marje mai ridicate fata de Euribor.
BERD, care este implicata pe piata bancara romaneasca prin detinerea de actiuni la Banca Transilvania, a acordat si acesteia o linie de finantare in toamna anului trecut.
Bancile austriece au fost luate in vizor de investitorii de pe pietele internationale si de agentiile de rating ca avand o expunere foarte mare pe Europa Centrala si de Est.
BERD este cel mai mare finantator din economie, pregatind si un credit de 300 mil. euro pentru Petrom.
 
Perioada de atragere a fondurilor europene, redusa de la sase luni la o luna si jumatate
Perioada de atragere a fondurilor europene va fi redusa la 45 de zile, fata de peste 200 de zile, cat este in prezent, in conditiile in care din 15 martie IMM vor avea un nou Ghid al solicitantului simplificat, a declarat ieri Constantin Nita, ministrul pentru IMM. "Lucram la un nou ghid al solicitantului care sa simplifice formalitatile si sistemul excesiv birocratic de accesare a fondurilor structurale. Pana pe 15 martie vrem sa-l lansam pe piata, iar perioada de atragere de fonduri europene se va reduce la 45 de zile", a declarat Nita. Primele 22 de contracte pentru investitii mici de pana la 250.000 de euro au fost semnate la inceputul acestei luni, valoarea acestora ridicandu-se la patru mil. euro, in conditiile in care proiectele s-au depus inca de anul trecut din luna mai. Conform datelor oferite de minister, pentru investitii mici de pana la 250.000 de euro IMM pot sa mai depuna in continuare proiecte. Pana in acest moment au fost inscrise online 922 de proiecte si au fost depuse efectiv 700, bugetul alocat acestei operatiuni ridicandu-se la 62,6 mil. euro. Un dosar pentru o finantare de la UE de pana la 250.000 de euro are in prezent peste 150 de pagini, iar durata de intocmire poate ajunge si la doua luni de zile. In 2008, Ministerul pentru IMM a lansat cinci apeluri de proiecte, cu un buget de 106,74 mil. euro, suma totala pe care intreprinderile mici si mijlocii o pot obtine de la UE pana in 2013 ridicandu-se la 800 mil. euro. Adriana Rosoga
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO