Eveniment

BERD crede în creştere economică la anul

Autor: Claudia Medrega

28.10.2010, 23:15 23

BERD, cel mai mare investitor instituţional din România, şi-aîmbunătăţit estimările privind evoluţia PIB anul viitor, de la ocreştere zero prognozată în iulie la 0,9%. Chiar şi aşa, prognozaeste de departe cea mai pesimistă dintre toate ţările dinregiune.

Pentru anul acesta BERD estimează că economia va scădea cu 2%,prognoză ameliorată faţă de cifra anterioară de -3%.

Previziunile unor analişti pentru anul viitor au devenitpesimiste, ei anticipând o posibilă revenire pe creştere economicăde-abia în 2012. Însă FMI şi guvernul estimează pentru acest an oscădere a economiei cu 1,9%, economia urmând să revină anul viitorpe o creştere de 1,5%.

Surse participante la discuţiile cu FMI au declarat pentru ZF căFondul ia în calcul la nivel neoficial riscul ca 2011 să fie altreilea an la rând de recesiune. Oficial, FMI menţine însă prognozade 1,5% pentru 2011, mai optimistă decât cea a BERD.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, şi-a menţinut prognozapentru anul viitor, estimând o creştere economică de 1,2% - cel maiscăzut nivel din regiune. Pentru acest an BCR şi-a modificat însens pozitiv estimarea privind mersul economiei, estimând că pânăla urmă scăderea PIB va fi de 2,1%, faţă de o contracţie de 3%anticipată după majorarea TVA la 24%. Analiştii instituţiei decredit se apropie astfel de prognoza oficială, susţinută şi deFMI.

Pentru 2010, majoritatea analiştilor au apreciat încă din varăcă a doua jumătate a anului se conturează a fi mult mai dificilă.Relansarea economică rămâne fragilă din cauza diminuării fluxurilorde capital, a ajustărilor fiscale şi a creşterii şomajului.

În primul semestru economia a scăzut cu 1,5% faţă de aceeaşiperioadă a anului precedent, industria fiind singurul sector care acontribuit pozitiv la dinamica PIB, cu 1,3%.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008şi de atunci se chinuie să iasă din groapă, dar fără prea mariputeri.

Din toamna lui 2008 PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecaretrimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul altreilea din 2009 şi cea din T2 2010.

Dacă nu ar fi fost tăierile de salarii de la mijlocul anuluieconomia ar fi avut o şansă să treacă pe plus.

Franks, FMI: România va avea creştere economică în2011

Şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a declaratieri, după o întâlnire cu liderii PSD, că anticipează pentru 2011 ocreştere economică pentru România apropiată de cifra prognozată de1,5%. Întrebat dacă anticipează recesiune economică pentru 2011,Franks a negat. "Anticipez că nu va fi recesiune în 2011,informaţiile care au apărut în presă nu sunt corecte. Ne aşteptămla o creştere pozitivă pentru 2011, vă dau cifrele complete lasfârşitul vizitei. Încă lucrăm, dar vă pot spune cu mare încrederecă cifrele sunt pozitive. Nu ne aşteptăm la recesiune pentru2011."

Întrebat dacă se aşteaptă la o creştere economică de 1,5%,oficialul Fondului Monetar Internaţional a spus: "Este de aşteptatsă fie relativ aproape de această cifră".

FMI de partea băncilor la OUG 50

În ceea ce priveşte aplicarea ordonanţei privind creditelepopulaţiei în forma actuală, Franks a spus că ar provoca pierderide sute de milioane de euro băncilor. El a afirmat că, potrivitlegislaţiei europene, prevederile ordonanţei ar trebui aplicatepentru contractele noi, nu şi pentru cele în derulare. "Trebuie săfacem acest lucru într-un mod în care ordonanţa va minimizariscurile băncilor, dar va asigura în acelaşi timp şi protecţiaconsumatorului." Preşedintele Comisiei Buget-Finanţe din CameraDeputaţilor, Viorel Ştefan, a declarat că FMI ar putea condiţionaacordarea următoarei tranşe din acordul stand-by de modificarea OUG50/2010 până la 15 decembrie, unul dintre amendamente vizândeliminarea referirilor la contractele în derulare. MariusRadu,
Florin Ciolac - Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO