Eveniment

BERD intră în acţionariatul Black Sea Oil & Gas, firma americană care scoate gaz din Marea Neagră din zăcămintele Pelican şi Midia

Intrarea BERD într-un proiect local nu este o premieră, banca fiind acti­vă în România. Cea mai recentă mutare a fost o injecţie de capital în cadrul lanţului de supermarketuri Profi.

Intrarea BERD într-un proiect local nu este o premieră, banca fiind acti­vă în România. Cea mai recentă mutare a fost o injecţie de capital în cadrul lanţului de supermarketuri Profi.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

30.11.2017, 00:04 422
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a devenit acţionar minoritar în cadrul companiei Black Sea Oil & Gas (BSOG), deţinută integral de Grupul Carlyle, cea mai mare firmă de private equity din lume. BERD va avea astfel un loc în Consiliul de Administraţie al Black Sea Oil & Gas.

Compania deţine concesiunea pentru zăcămintele Ana şi Doina din zona Pelican XIII şi Midia XV din Marea Neagră şi se află în proces de implementare a unui proiect care va purta numele Midia Gas Development Project. Acesta constă în cinci sonde de producţie offshore, un sistem de producţie submarină a gazelor naturale, o platformă de producţie maritimă, o conductă de transport al gazelor naturale, compusă dintr-o secţiune maritimă de 126 km şi una pe uscat, şi o instalaţie de tratare a gazelor pe uscat.

„BERD va sprijini dezvoltarea con­ce­siunii, finalizarea fezabilităţii co­merciale a zăcămintelor de gaze na­tu­rale Ana şi Doina şi extinderea por­tofo­liului de resurse prin activităţi vii­toare de explorare. În acest moment, nu pu­tem dezvălui valoarea investiţiei BERD în proiectele Black Sea Oil & Gas (BSOG)“, spun reprezentanţii BSOG.

Informaţiile că BERD şi BSOG se află în discuţii pentru a colabora în acest proiect au fost făcute publice iniţial în luna august, pe site-ul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

În această tranzacţie, americanii de la Carlyle Group au lucrat cu firma engleză de avocatură Herbert Smith Freehills, iar BERD a lucrat cu avocaţii Mihai Măcelaru şi Andrei Caloian, de la casa de avocatură Clifford Chance.

Black Sea Oil & Gas, deţinută integral de Carlyle International Energy Partners, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România, care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale.

În prezent, portofoliul Black Sea Oil & Gas este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, la care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.

Compania vizează îndeplinirea obiectivului de punere în producţie a resurselor sale de gaze naturale descoperite în platoul continental al Mării Negre (Ana şi Doina), desfăşurarea de noi activităţi de explorare şi evaluare în Marea Neagră şi identificarea de noi oportunităţi în România şi în regiune.

Compania Black Sea Oil & Gas este înregistrată în România şi urmăreşte exploatarea şi dezvoltarea resurselor convenţionale de petrol şi gaze. Este deţinută integral de Carlyle International Energy Partners, un fond cu investiţii de 2,5 mld. dolari, cu activitate în domeniul energiei, deţinut de Carlyle Group. Gigantul american Carlyle administrează active de 170 mld. dolari şi a avut în 2015 venituri de peste trei miliarde de dolari, potrivit site-ului propriu.

În acest proiect, Carlyle are o participaţie de 65%, iar celelalte părţi din concesiune sunt Petro Venture Re­sour­ces (20%) şi Gas Plus Interna­tional B.V. (15%), companii cu pierderi între 100.000 şi 14,8 mil. lei anul trecut. Cele două nu au raportat afa­ceri.

Grupul Carlyle este un administrator de active alternative la nivel mondial. Fondurile pe care le gestionează investesc în patru domenii, respectiv capital privat al întreprin­derilor, active reale, strategii pentru piaţa mondială şi soluţii de investiţii.

Firma de private equity Carlyle Group controlează 36 de companii în Ro­­mânia în diverse sectoare eco­nomice.

Intrarea BERD într-un proiect local nu este o premieră, banca fiind acti­vă în România. Cea mai recentă mutare a fost o injecţie de capital în cadrul lanţului de supermarketuri Profi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO