Eveniment

BNR a contabilizat investitii straine directe de 2,3 mld. euro in 4 luni

23.06.2006, 20:13 16

Valoarea investiTiilor straine directe a crescut in primele patru luni cu 130%, ajungand la 2,3 mld. euro, fata de nivelul de un miliard de euro raportat in perioada ianuarie-aprilie 2005, potrivit datelor BNR.
Investitiile straine directe au totalizat peste 600 mil. euro in luna aprilie, comparativ cu nivelul de 246 mil. euro inregistrat in perioada similara a anului trecut.
Potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, investitiile straine au inregistrat in aprilie cea mai slaba performanta de la inceputul anului, volumul capitalului social subscris fiind de numai 37 mil. euro, de aproape patru ori mai mic decat in aceeasi luna a anului trecut. In aceste conditii, valoarea capitalului subscris in primele patru luni ale anului a ajuns la aproape 303 mil. euro, cu 18% mai putin decat in aceeasi perioada din 2005.
In aprilie, cea mai mare parte a investitiilor a fost reprezentata de majorari de capital, in conditiile in care capitalul social subscris pentru firmele noi a fost de 4,8 mil. euro.
Conform BNR, totalul investitiilor straine directe a acoperit in proportie de 91% deficitul de cont curent, care a ajuns in primele patru luni la 2,48 mld. euro, in crestere cu 57,2%, indica datele bancii centrale.
Autoritatile au previzionat pentru 2006 un nivel al investitiilor straine directe de 6,2 mld. euro, suma care nu include insa incasarile asteptate din privatizarile BCR si CEC. Daca sunt luate in considerare si acestea, valoarea totala a investitiilor straine directe in Romania ar putea depasi in acest an nivelul record de noua miliarde de euro, insa este greu de crezut ca banii pe pachetul de 69,9% din actiunile CEC scoase la vanzare vor veni anul acesta.
Datele provizorii ale BNR pentru 2005 au indicat investitii straine directe de 5,2 mld. euro. ARIS estimeaza insa ca nivelul revizuit va depasi 6 mld. euro.
Cat priveste investitiile de portofoliu, in luna mari, strainii au adus pe piata de capital 46,6 mil. euro, cu 2 mil. euro mai mult decat au retras. Investitorii straini au continuat sa cumpere si in mai mai mult decat au vandut, achizitiile acestora atingand 62,9 mil. euro si depasind cu 12,7 mil. euro vanzarile realizate.
Un adevarat magnet pentru capitalul strain a devenit piata imobiliara. In ultimele luni, numerosi investitori spanioli, greci, israelieni, irlandezi sau austrieci au achizitionat suprafete mari de terenuri in zonele de nord ale Capitalei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO