Eveniment

BNR a vândut aproape 1 mld. € în octombrie 2008 ca să apere leul

BNR a vândut aproape 1 mld. € în octombrie 2008 ca să apere leul

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR

Autor: Liviu Chiru

04.04.2011, 23:55 90

BNR a parat în octombrie 2008 un atac speculativ împotrivaleului, iar acţiunile băncii centrale, la care au participat însăşi băncile comerciale, au dus la creşterea-şoc a dobânzilor în aceaperioadă, notează Lucian Croitoru, consilier pe probleme depolitică monetară al guvernatorului Mugur Isărescu, într-un studiuprivind evoluţiile de pe pieţele financiare din acea lună.

Pentru a proteja cursul, BNR a vândut însă 3,6% din rezervavalutară în octombrie, adică aproape un miliard de euro.

"Răspunzând atacului speculativ prin vânzări de valută, bancacentrală a extras lichiditate din piaţă într-o perioadă cu deficitde lichiditate la nivelul sistemului. Dar această extragere este înmod egal o decizie a băncii centrale şi a băncilor care au cumpăratvaluta", notează Croitoru. Euro a urcat cu 5,6% în doar patruşedinţe de tranzacţionare, de la 3,73 lei pe 30 septembrie la 3,94lei pe 6 octombrie. Nivelul a reprezentat un maxim zilnic alultimelor 45 de luni.

"De pe 6 octombrie şi până la sfârşitul lunii, pe baze nete,vânzările de valută ale BNR s-au ridicat la 3,6 procente dinvolumul rezervelor valutare. Ca urmare, leul a început să seaprecieze, atingând 3,59 lei/euro pe 22 octombrie, fără să maidepăşească valoarea de la care a început atacul speculativ până pe19 noiembrie 2008", notează Croitoru. BNR avea rezerve valutare de26 mld. euro la sfârşitul lunii septembrie 2008. Aceasta înseamnăcă vânzările au urcat la aproape un miliard de euro.

În paralel, dobânzile au înregistrat un salt, indicatorul pieţeimonetare Robor pentru o zi urcând la peste 43% pe an, semnificativpeste dobânda-cheie de 10,25% pe an.

Practic, BNR a vândut agresiv valută şi în paralel a evitat săofere lichidităţi la scară largă băncilor comerciale, astfel căspeculatorii nu au reuşit să de­termine o creştere a cursului, aşacum îşi propuseseră.

El conclu­zio­nează că mişcările de pe pieţele financiare - odepreciere abrutpă a cursului în decurs de câteva zile, vânzărilede valută din rezerva băncii centrale pentru a proteja moneda şivo­latilitatea foarte mare a do­bânzilor pe piaţa inter­bancară -corespund cri­teriilor pentru identifi­carea unui atacspeculativ.

"Atacul speculativ explică bine şi de ce banca centrală nu s-aangajat în operaţiunile repo. (...) În măsura în care unele băncicu deficit de lichiditate ar fi găsit optim să se angajeze înfinanţarea de operaţiuni speculative, furnizarea de lichiditateprin operaţiuni repo ar fi contravenit politicii băncii centrale dea combate atacul speculativ prin vânzări de valută. În final,băncile cu deficite mari de lichiditate au fost nevoite să vândăvalută pentru a finanţa operaţiile lor curente, ceea ce a ajutat lacombaterea atacului speculativ."

În octombrie 2008, comparativ cu luna anterioară, creştereavânzărilor de contracte swap pe leu a fost foarte mare. Deasemenea, deşi mai mică decât aceasta din urmă, creştereavânzărilor de lei nere­zidenţilor pe piaţa valutară a fostsemnificativă.

"Datele susţin ideea că, spre deosebire de atacul speculativ dinmartie 1999, cel din octombrie 2008 nu a reuşit. Când aleg să ataceo monedă, spe­culatorii estimează că proba­bilitatea de a reuşi odepreciere este relativ înaltă. Dacă atacul eşuează, speculatoriiînregistrează pierderi."

Studiul reflectă opinii personale şi nu reprezintă o poziţieoficială a BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO