Eveniment

BNR nu renunta la tezaurul instrainat la Moscova

09.04.2004, 00:00 8



Romania trebuie sa fie constienta ca are tezaurul la Moscova, instrainat vremelnic. "Este un drept al nostru si nu trebuie renuntat niciodata la el", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, la un seminarul organizat de banca centrala pe tema tezaurului.



El a spus ca Banca Nationala va edita o noua lucrare privind tezaurul romanesc ramas la Moscova, pentru a face cunoscuta aceasta problema in randul opiniei publice din tarile europene.



"Va fi o lucrare mai simpla, pentru popularizare, si va raspunde provocarii lansate de reprezentantul Comisiei Europene, care a spus ca problema tezaurului Romaniei nu este cunoscuta in Europa", a afirmat Isarescu.



Incepand din perioada interbelica, autoritatile romane au intocmit un dosar cu documente si acte care demonstreaza intelegerea dintre cele doua state privind depunerea tezaurului la Moscova si garantarea acestuia de catre oficialitatile ruse de la acea vreme.



Potrivit lui Isarescu, dosarul se afla in seifurile BNR si este transmis spre pastrare fiecarui guvernator care ajunge la conducerea bancii centrale.



"Juridic si istoric, dosarul romanesc este un dosar beton. El cuprinde probe istorice irefutabile. Aceste documente dovedesc ca a fost trimisa unui aliat o parte din avutia nationala si avem tot dreptul s-o cerem inapoi", a spus guvernatorul BNR.



Valoarea aurului aflat inca in Rusia se ridica, la preturile din 1999, la 785 milioane de dolari. Evaluarea este realizata avand in vedere preturile aurului brut, insa majoritatea tezaurului este formata din monede de aur, care au si o valoare numismatica.



In prezent, rezerva de aur a BNR se ridica la 105,1 tone, in valoare de 1,16 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO