Eveniment

BNR se uita mai intai la deficitul bugetar si abia apoi la stimularea creditarii

BNR se uita mai intai la deficitul bugetar si abia apoi la stimularea creditarii
21.01.2010, 00:00 28

"Pentru 2010, indicatorul crucial la care ne vom uita va fideficitul fiscal. Speram ca va continua consolidarea fiscala dejainceputa, astfel incat in 2011 - 2012 sa fie create conditiilepentru a ne incadra in programul de adoptare a euro in 2015", adeclarat Cristian Popa, viceguvernatorul BNR la o conferintaorganizata la Viena de revista Euromoney.

Totusi, el spune ca BNR a incercat sa adapteze politica monetarala evolutiile din economie. "Nu am urmarit doar inflatia, ci siincurajarea creditarii si am avut cel putin un ochi spre sectorulprivat."

Banca Nationala a redus la inceputul lunii ianuarie dobanda dereferinta cu 0,5 puncte procentuale, pana la 7,5%, luand prinsurprindere piata. Cu toate acestea, bancile nu s-au grabitulterior cu ieftinirea creditelor in lei.

In schimb, guvernatorul Bancii Centrale a Ungariei Andras Simorspune ca factorul principal la care se va uita in acest an va ficreditarea. "Trebuie sa vedem cum contribuim la reluareacreditarii."

Ungaria a fost surpriza placuta din regiune, in conditiile incare in vara anului trecut, la doar trei luni de la instalareaguvernului tehnocrat de la Budapesta, tara nu a mai avut nevoie debanii de la FMI si a obtinut un miliard de euro direct de pe piatade capital printr-o emisiune de euroobligatiuni. Dobanda dereferinta in Ungaria este de 6,25%.

Popa explica intarzierea reluarii creditarii printr-o combinatieintre lipsa cererii si dobanzile la lei mentinute de banci laniveluri ridicate. "Noi am taiat dobanda, au scazut dobanzile si ladepozitele in lei, pe piata monetara ratele de dobanda s-au aliniatcu dobanda-cheie. Mai ramane ca bancile sa nu exagereze cu prudentape termen scurt in dauna unei relatii pe termen lung cuclientul."

Supralichiditatea este temporara

El adauga ca BNR ar vrea sa vada o predominanta a creditarii inlei, desi admite ca pentru unele maturitati mai lungi nu existaposibilitati de finantare locale, Romania fiind nevoita sa sebazeze pe economisirea din zona euro. "Va fi o provocare pentrupiata monetara extinderea maturitatilor."

Cat priveste "supralichiditatea" de pe piata din ultimaperioada, Popa o considera temporara si se asteapta ca Finantele sacontinue sa absoarba din excesul de lei. "Interesant este capresiunile de apreciere a leului continua chiar si in conditiilescaderii rapide a dobanzilor. Cred ca este vorba de o repozitionarea Romaniei in contextul grupului de tari cu care este comparata deinvestitori pe baza unui sentiment mai bun." El spune totusi cafundamentele macroeconomice nu s-au imbunatatit atat de mult, incatsa justifice o intarire rapida a leului, fiind mai mult o influentaregionala.

Viceguvernatorul a declarat ca Banca Nationala estimeaza pentruanul acesta o crestere economica de 1,5%, remarcand ca aceastareprezinta o mediana a prognozelor analistilor care merg de la 0,5%pana spre 3%.

In acelasi timp, Banca Centrala se asteapta ca somajul in acestan sa continue sa creasca chiar daca mai lent decat pana acum. "Nune asteptam la o revenire a consumului privat, ci mai degrabarevenirea economica va fi condusa de cererea din Vest pentruexporturi."

Anul trecut s-a incheiat cu o rata a somajului de 7,8%, iarpentru finalul lui 2010 prognozele converg spre o rata de 7,3%, inusoara scadere. Cu toate acestea, primul semestru se anunta dur,fiind anticipata o crestere a numarului disponibilizarilor.

Viceguvernatorul a mai apreciat ca vor ramane in urma si pe maideparte constructiile si retailul, care va fi afectat deintarzierea revigorarii consumului. In acelasi timp, vede potentialde crestere in agricultura si in sectorul serviciilor.

Vladescu: Sistemul de taxare trebuie regandit intotalitate, nu sunt suficiente doar ajustari aleacestuia

Sistemul de taxare si administratia publica au nevoie de oreforma completa, nu doar de ajustari, a declarat SebastianVladescu (desen), ministrul finantelor publice. El apreciaza caimbunatatirea sistemului de taxare nu este suficienta pentru aputea atinge un nivel al venituri bugetare de 35 - 36% din PIB,fiind necesara regandirea acestuia in totalitate. In ceea cepriveste administratia publica, Vladescu sustine, de asemenea, caeste nevoie de o reforma profunda care sa cuprinda si schimbareamentalitatii, care ar fi benefica pentru viitorul Romaniei. "Pentruamandoua reformele este nevoie de multa vointa politica", a adaugatVladescu, precizand ca nu exista o decizie la nivel guvernamental,fiind vorba de o viziune personala. In ceea ce privesteprivatizarile, ministrul finantelor a aratat ca exista anumiteintentii, dar acest proces nu poate fi o prioritate a Guvernuluidin cauza conditiilor actuale de pe pietele internationale. El aprecizat ca bugetul pe 2010 nu include bani pentru finantareaproiectelor Nuclearelectrica, o solutie fiind un parteneriatpublic-privat.

Romania ar putea fi o "poveste de succes", spune sefulmisiunii FMI

FMI are pentru acest an o agenda ambitioasa de reforme siprograme in Romania, a caror implementare va pregati economiapentru relansare dupa iesirea din criza, a declarat ieri la VienaJeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare a acorduluistand-by. "Sunt optimist ca putem face progrese importante in 2010si cand criza se va incheia economia va fi pregatita pentrurelansare". Franks crede ca 2010 va fi un an de reintoarcere aeconomiei in zona de crestere, iar Romania ar putea reprezenta o"poveste de succes". El a aratat ca acordul cu Romania nu a fostniciodata considerat in pericol de deraiere, fiind necesare doarunele amanari din cauza alegerilor. Printre conditionalitatileacordului exista solicitarea de reformare a companiilor de stat,dar fara o recomandare expresa privind vanzarea acestora catreprivat. "Noi am cerut restructurarea companiilor de stat.Privatizarea reprezinta una dintre metode." In opinia lui Franks,principala reforma pe care trebuie s-o realizeze statele dinregiune priveste sectorul finantelor publice, pe pozitia secundafigurand reforma sistemului financiar, in special la nivelulsupravegherii si reglementarii, pentru a putea preveni alte crizefinanciare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO