Eveniment

Boc preia personal absorbţia fondurilor europene

Boc preia personal absorbţia fondurilor europene

Cătălin Vătafu, consilierul premierului, va fi responsabil de 30 de miliarde de euro

Autor: Claudia Medrega

16.03.2011, 23:53 67

Premierul Emil Boc, a trecut ieri sub autoritatea sa directă dela Ministerul Finan­ţelor, instituţia care coordonează absorbţiafondurilor europene de 30 de mld. de euro, într-o mişcaresurpriză.

Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizatpentru Mediafax că "deocamdată structura care funcţionează subnumele Autoritatea Pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale(ACIS) va fi condusă de către Cătălin Vătafu, consilier alpremierului pe probleme externe şi de atragere a fonduriloreuropene.

Nu se ştie care este situaţia lui Ştefan Ciobanu, cel care eraresponsabil la Ministerul Finanţelor de ACIS.

Consultantul fiscal Emilian Ducă spune că astfel derestructurări administrative au fost relativ frecvente, însă fărărezultate specta­culoase. "Deşi această reorganizare este un semnal deplasării accen­tului politicilor guverna­mentale dinsprerestruc­turarea admi­nis­­traţiei spre creşterea ab­sorbţieifondurilor europene (fonduri structurale), este greu de crezut cănumai această schimbare a autorităţii tutelare va produce efecteledorite. În primul rând sunt necesare proiecte bine fundamentate şiîn al doilea rând diminuarea sau măcar transpa­renti­zareabirocraţiei exis­tente în acest domeniu."

În ciuda faptului că Ro­mâniei i s-au alocat circa 30 mld. europentru fonduri europene, statul prin instituţiile sale nu reuşeştesă atragă toţi banii, lucru pentru care este extrem de criticat.România a atras doar 1,9 mld. euro din fondurile structurale pusela dispoziţie de Uniunea Europeană.

Deşi problema fon­durilor europene a fost pusă pe tapet înfiecare an ca o sursă de finanţare a economiei, autorităţile,indiferent care au fost ele, nu au fost în stare să cheltuiascăbanii.

Subiectul fondurilor europene face şi obiectul discuţiilor cuFondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.

În viitorul acord de împrumut este posibil să existe ţinte clarepentru atragerea acestor fonduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO