Eveniment

Boc: Salariile si pensiile nu vor mai putea fi platite deloc la sfarsitul anului, daca nu se reduc acum

Emil Boc, premier: Deciziile sunt foarte grele, iar alternativele sunt foarte putine. Ori majoram taxele, ori reducem cheltuielile.

Emil Boc, premier: Deciziile sunt foarte grele, iar alternativele sunt foarte putine. Ori majoram taxele, ori reducem cheltuielile.

20.05.2010, 23:01 20

Romania are ca alternative reducerea salariilor si pensiilor sausistarea platii acestora in decembrie, a explicat ieri premierulEmil Boc, inaintea discutei cu liderii confederatiilor sindicalecare a avut loc la Ministerul Finantelor.

"Deciziile sunt foarte grele, iar alternativele sunt foarteputine. Ori majoram taxele, ori reducem cheltuielile. Dinnefericire criza economica s-a adancit in 2010, ceea ce nedetermina sa luam masuri aspre, dure, pentru a putea plati pensiilesi salariile. Alternativele pe care le are Romania sunt platasalariilor si pensiilor, chiar mai reduse, sau din decembrie sa numai platim deloc", a spus premierul.

La discutiile care au durat circa trei ore au mai participatministrul finantelor, Sebastian Vladescu, si ministrul muncii,Mihai Seitan, in opinia carora scrisoarea de intentie nu va fimodificata, pentru ca un astfel de demers ar fi o eroare.

In timp ce reprezentantii Executivului par sa ramana pe pozitii,sustinand in continuare reducerea generalizata a salariilor cu 25%si a pensiilor cu 10%, sindicatele au amenintat la mitingul demiercuri cu greva generala.

Premierul a spus ca miercurea viitoare Guvernul va aprobascrisoarea de intentie catre FMI, urmand ca imediat sa-si asumeraspunderea in Parlament pe un proiect de lege care sa puna inaplicare masurile.

Pana atunci vor continua discutiile cu sindicatele, patronatelesi partidele politice, dupa cum a dat asigurari premierul."Dialogul social nu se va opri niciodata, ci va continua."

Guvernul intentioneaza sa elaboreze un proiect de lege privindreducerea deficitului bugetar si relansarea economiei, care va fidiscutat mai intai in coalitie si ulterior aprobat de Executiv, invederea asumarii raspunderii pe baza unui calendar al procedurilor"aplicabil din iunie". Liderii PSD si PNL au anuntat ca o posibilaasumare a raspunderii Guvernului pentru masurile convenite cu FMIva fi urmata, probabil, de o motiune de cenzura.

Tot ieri, dar la Palatul Cotroceni, presedintele Romaniei,Traian Basescu, s-a intalnit cu liderii partidelor si grupurilorparlamentare din coalitia de guvernare, respectiv PDL, UDMR,minoritati si independenti.

Discutiile s-au axat pe scrisoarea de intentie a GuvernuluiRomaniei catre Fondul Monetar International si pe evolutiaeconomica in plan european.

"Seful statului a adresat reprezentantilor coalitiei deguvernare solicitarea de a asigura transparenta in ceea ce privestecheltuielile salariale din sectorul public.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a solicitat Guvernuluisa dea dovada de maxima deschidere fata de sindicate si partidelepolitice din opozitie, printr-o informare constanta asupramasurilor care vor fi luate de catre Guvern", potrivit unuicomunicat al Administratiei Prezidentiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO