Eveniment

Bodu: Gara de Nord e de vanzare, cine ofera mai mult?

27.10.2005, 20:31 17

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a instituit sechestru asigurator pe Gara de Nord, in contul datoriilor pe care Compania Nationala de Cai Ferate CFR le are catre bugetul statului, a declarat ieri Sebastian Bodu, presedintele ANAF.

"ANAF este indreptatita in acest moment sa vanda Gara de Nord oricui ofera un pret bun si promite sa foloseasca in continuare cladirea ca gara", a spus Bodu, care nu a dorit sa precizeze insa la cat evalueaza Gara de Nord.

In replica, oficialii Companiei Nationale de Cai Ferate CFR spun ca nu au primit nici o instiintare oficiala cu privire la intentia ANAF de a pune sub sechestru Gara de Nord, pentru recuperarea datoriilor. Acestia precizeaza ca unele obiective si mijloace fixe din patrimoniul sau erau deja puse sub sechestru asigurator din cauza datoriilor istorice. La cateva ore de la declaratia lui Bodu, ANAF a facut o serie de precizari, mentionand ca sechestrul a fost instituit in 2003 si reprezinta de fapt indisponibilizarea terenurilor aflate in administrare, in suprafata de 16 hectare.

Presedintele ANAF a mai anuntat ieri ca Agentia a pus sechestru si pe alte active asemanatoare, cum ar fi termocentralele, cea mai mare dintre ele fiind unitatea CET 2 Oradea, in contul datoriilor Termoelectrica.

"Executarea silita poate fi si o forma de privatizare", a explicat Bodu. Declaratiile lui Bodu au venit in contextul in care oficialul ANAF a fost intrebat despre masurile luate de institutia pe care o conduce impotriva companiilor cu datorii mai mari decat cele ale cluburilor de fotbal, care au acumulat datorii la bugetul de stat in valoare de circa 30 de milioane de euro.

Presedintele ANAF a spus ca in cazul marilor companii de stat cu datorii importante la buget, responsabilitatea revine si Ministerului Economiei si Comertului, care trebuie sa le restructureze si sa caute sa recupereze datoriile in cele mai bune conditii.

"Fiscul a vandut tot ce s-a putut din activele acestor datornici, ramanand doar cu active nevandabile", a spus Bodu, dand ca exemplu Compania Nationala a Huilei.

Conform datelor Ministerului Finantelor, la sfarsitul lunii septembrie Compania Nationala a Huilei era cel mai mare debitor la bugetul general consolidat, cu datorii in valoare de 671 de milioane de euro. Pe locul doi in top se afla Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, cu datorii de 516 milioane de euro, iar "podiumul" e completat de Societatea Comerciala pentru Inchiderea-Conservarea Minelor, cu datorii de 497 milioane de euro. Termoelectrica se afla pe locul 6 in top, avand de plata la buget circa 178 de milioane de euro.

In ceea ce priveste cluburile de fotbal, Bodu a precizat ca a expirat termenul acordat acestora pentru a-si plati voluntar datoriile. El a precizat ca Dinamo si Rapid au platit in mod voluntar cel mai mult dintre cluburile din Divizia A, iar Farul Constanta si CFR Cluj sunt cluburile cu cele mai mici datorii la buget. La 30 septembrie 2005 cluburile de fotbal din Divizia A aveau de achitat la bugetul general datorii in valoare totala de peste 31 mil. euro, potrivit ANAF. Pe 14 octombrie, ANAF a pus sechestru asigurator pe averea omului de afaceri Gigi Becali, patronul FC Steaua Bucuresti, pentru a recupera datoriile clubului catre bugetul general care se ridica la circa 11 mil. euro. Dupa aceasta actiune, Dinamo a anuntat ca a platit 625.000 de euro si va mai vira saptamana viitoare inca 208.000 de euro pentru stingerea datoriilor care se ridica la 6,6 mil. euro. De asemenea, Rapid Bucuresti a anuntat ca a platit peste suma de 400.000 de euro datorata de UFC Rapid, fostul administrator al gruparii giulestene. Rapid mai figureaza cu o datorie de 215.000 de euro, care apartine Asociatiei PRO Rapid.

La randul sau, Gigi Becali sustine ca FC Steaua nu mai are nici o datorie, dupa ce marti a platit 150.000 de lei (42.000 de euro) la bugetul de stat. "Acum am zero datorii la bugetul de stat. Bodu vorbeste despre datoriile vechi, dar sa vedem ce decizie va lua judecatorul. Daca judecatorul spune ca trebuie sa platesc, o voi face, dar sa spuna el, nu Bodu", a spus Becali.

ANAF a anuntat ca gruparea "ros-albastra" are datorie la buget in valoare de 41,8 milioane de lei (peste 11 mil. euro), din care FC Steaua Bucuresti S.A. - 197.487 lei (circa 55.000 de euro), iar restul la Asociatia FC Steaua (fostul administrator al clubului). mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO