Eveniment

BRD: Cresterea economica ar putea incetini sub 5%

01.11.2007, 21:02 8

Economia ar putea creste cu doar 4,9% anul acesta, fata de 7,7% anul trecut, conform unei prognoze publicate ieri de catre departamentul de analiza al BRD-SocGen.
Pierderea de viteza a economiei este cauzata de prabusirea cu 20% a productiei agricole si de reducerea impozitelor nete, considera Florian Libocor, analistul-sef al bancii.
Prognozele BRD sunt probabil cele mai pesimiste dintre toate estimarile paralele cu prognoza oficiala a Romaniei. Aceasta estimeaza ca PIB va creste anul acesta cu 6,1%, dupa un avans de 5,8% in primul semestru.
"Incetinirea economiei este cauzata de suprapunerea a doi factori negativi: agricultura si taxele nete", spune Libocor.
Estimarile sale privind inflatia si ceilalti indicatori macroeconomici sunt de asemenea mai pesimiste decat prognoza oficiala. De exemplu, analistul-sef al BRD vede o inflatie de 6,2% la finele acestui an, mult peste tinta de inflatie a BNR (4% plus sau minus un procent) si peste prognoza oficiala de inflatie (4,5%).
"La inceputul anului eram printre cei mai pesimisti de pe piata, cu o estimare de inflatie de 4,5%, pe care am pastrat-o pana de curand, cand am devenit si mai pesimisti", spune Libocor. Conform analizelor sale, revenirea puternica a inflatiei este rezultatul cumulat al scaderii agriculturii (care a scumpit semnificativ produsele agroalimentare) si al "exuberantei politicii monetare".
In opinia sa, Banca Nationala a fost prea optimista in cursul acestui an, cand a redus dobanda de politica monetara cu 1,75 procente, pe fondul dezinflatiei ajutate in principal de aprecierea leului.
"In timp ce inflatia a scazut cu 1,1 procente, BNR a scazut dobanda de politica monetara cu 1,75 procente. De atunci insa, inflatia a crescut cu 2,3 procente, ceea ce face necesara majorarea dobanzii de politica monetara cu un punct procentual anul acesta", considera Libocor.
Din perspectiva deficitului de cont curent, el estimeaza ca acest indicator va depasi 14% din PIB anul acesta, fata de 10,3% anul trecut si de estimarea oficiala de 13,4%, conform Comisiei Nationale de Prognoza. Deficitul extern este principala problema a economiei, afirma analistul-sef al BRD, fara ca pentru acest dezechilibru sa existe perspective de atenuare pe termen mediu.
Cat priveste cursul de schimb, Libocor spune ca leul isi va continua aprecierea in perioada urmatoare, cursul atingand 3,2 lei pentru un euro la finele acestui an. De asemenea, el considera ca rata de schimb va testa pragul de 3 lei pentru un euro "in orizontul de timp al urmatorilor trei ani sau chiar mai rapid".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO