Eveniment

Bugetarii renunţă la concediu şi telefoane. Începe un nou val de restructurări în companiile private?

01.07.2010, 23:41 53

Aproximativ 1,38 de milioane de bugetari vor avea la dispoziţiecu un miliard de euro mai puţin în următoarele şase luni, iarangajaţii de la stat au început deja să se gândească cum vor tăiadin costuri pentru ca reducerea cu 25% a salariilor să nu-iafecteze prea tare.

Reprezentanţii mediului privat spun că noul context creat demăsurile de austeritate nu va influenţa prea tare politica depersonal a companiilor, deşi unele voci spun că ar putea exista unnou val de restructurări la privat.

Ana Voinea, şef serviciu în cadrul unei direcţii generale afinanţelor publice din provincie, care are un salariu brut deaproximativ 3.000 de lei, va rămâne cu un salariu de 2.250 de leiîncepând cu această lună, iar prioritară în bugetul său decheltuieli lunare va rămâne achitarea ratelor.

"Voi renunţa la un mobil, anulăm concediile, voi regândi coşulzilnic astfel încât să nu mai cumpăr legume sau fructe scumpe, iarîn ceea ce priveşte hainele, mă reprofilez: nu mai cumpăr lucrurinoi, ci le modific pe cele vechi. Eu sunt totuşi un caz fericit,dar am oameni în birou care acum iau în mână 800 de lei", explicăVoinea.

Statul speră să economisească peste 2% din PIB, adică aproape2,3 mld. euro prin creşterea TVA cu 5%, până la 24% şi prin tăiereasalariilor bugetarilor cu 25%.

Rata şomajului a scăzut în luna mai la 7,67%, pentru a doua lunăconsecutiv în ultimii doi ani, după ce a crescut pe tot parcursulanului trecut, numărul şomerilor avansând cu câte 20.000 - 30.000lunar. Principala explicaţie pentru stabilizarea ritmului decreştere a ratei şomajului este faptul că mediul privat a finalizatcea mai mare parte a restructurărilor, după ce anul trecut peste300.000 de şomeri au provenit din mediul privat. Cu toate acestea,unii antreprenori spun că măsurile de austeritate ar putea să ducăla o reluare a valului de disponibilizări în sectorul deafaceri.

George Copos, unul din cei mai cunoscuţi oameni de afacerilocali, a declarat că majorarea TVA ar putea conduce la necesitateade a continua restructurările. Copos, proprietar al lanţuluihotelier Ana Holding, a renunţat deja la 600 de angajaţi încă de lasfârşitul anului 2008.

În prezent, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru OcupareaForţei de Muncă (ANOFM) există aproape 702.000 de şomeri din caremajoritatea (600.000) provin din mediul privat.

Nu de aceeaşi părere este însă Greta Chetreanu, director deresurse umane al producătorului de soft Vector Software, care spunecă această măsură nu va avea o influenţă directă asupra politiciide personal a companiilor.

"Nu aş lega creşterea TVA de posibilitatea unor restructurări depersonal. Dacă prin majorarea acestei taxe este afectat bugetulcompaniei şi vor fi luate măsuri suplimentare de reducere decosturi, este posibil ca printre aceste măsuri să se afle şi celede disponibilizare sau de reduceri salariale."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO