Eveniment

Bugetul a rezistat şocului reducerii TVA la alimente, dar linia se trage în februarie

Bugetul a rezistat şocului reducerii TVA la alimente,...

Autor: Iulian Anghel

29.02.2016, 00:05 367
Bugetul de venituri a rezistat bine în 2015 şocului reducerii TVA la alimente, băuturi nealcoolice şi servicii de alimentaţie publică de la 24% la 9%.

Majorarea consumului şi o mai bună colectare au lăsat veniturile din TVA pe plus în ciuda reducerii agresive a taxei. Efectele totale ale celei de-a doua runde de reducere a TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie le vom vedea în execuţia bugetară din februarie. Deocamdată veniturile bugetului cresc, iar bugetul consolidat este pe excedent – 4,7 miliarde de lei în ianuarie, echivalent a 0,63% din PIB – cel mai mare excedent ca pondere în PIB înregistrat în prima lună din an din 2006 încoace.

„Evoluţia confirmă faptul că accelerarea economiei şi fiscalizarea mai activă au contrabalansat impactul reducerii cotei TVA. Pe întreg anul, având în vedere alegerile locale şi parlamentare, vedem riscuri la adresa execuţiei bugetare din partea unor posibile iniţiative populiste din Parlament, în condiţiile în care deficitul bugetar pentru întreg anul este prognozat la 3% din PIB. Totuşi, asemenea rezultate solide pe zona veniturilor bugetare oferă un grad sporit de confort“, comentează Ciprian Dascălu, economist-şef al ING Bank, execuţia bugetară la ianuarie publicată de Ministerul Finanţelor.

Bugetul general consolidat a consemnat în ianuarie venituri de 20,3 miliarde de lei şi cheltuieli de 15,6 miliarde de lei, rezultând un excedent de 4,7 miliarde de lei (peste 1 mld. euro), echivalent a 0,63% din PIB, potrivit datelor Finanţelor publicate la sfârşitul săptămânii. Veniturile au crescut cu 11%, iar cheltuielile cu 8,7%, an/an.

În general, ianuarie este o lună în care se consemnează excedent bugetar, dar un excedent echivalent a 0,63% din PIB în prima lună din an, nu a mai fost înregistrat din 2006.

Un miliard de lei în plus la venituri a venit din TVA (plus 17% faţă de ianuarie 2015). Însă veniturile din TVA la ianuarie nu înregistrează scăderea taxei generale de la 24% la 20% întrucât ele reprezintă plata către stat pe decembrie. Abia în execuţia bugetară din februarie vom vedea cum au evoluat veniturile din TVA în ianuarie, adică efectul pe buget al reducerii taxei de la 24% la 20%.

La venituri, încasări suplimentare faţă de ianuarie 2015 mai sunt consemnate la impozitul pe profit (plus 48%), accize (plus 19%) şi contribuţii de asigurări sociale (plus 11%).

Principala majorare pe cheltuieli este consemnată la cheltuielile de personal care au crescut cu 26% faţă de ianuarie 2015 ca urmare a majorării salariilor din toamnă şi din decembrie trecut.

Cheltuielile cu bunurile şi serviciile s-au redus cu 8,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 687 milioane de lei, reprezentând 0,1% din PIB, nivel aproape similar cu cel realizat în ianuarie anul trecut, de 682 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO