Eveniment

Bugetul are bani pentru o relaxare fiscala

06.04.2004, 00:00 14



Ministerul Finantelor are rezerve bugetare pentru a continua reducerea fiscalitatii in 2005. Sursa principala o constituie un plus de venituri bugetare estimat la 25.000 miliarde de lei (610 mil. Euro) care rezulta numai dintr-o crestere a PIB cu 5% in termeni reali, pe fiscalitatea actuala, afirma surse din minister. Iar scenariile posibile urmeaza a fi definitivate in aceasta luna.



Ramane de vazut daca reducerea impozitelor va avea prioritate in fata unor suplimentari de cheltuieli pentru investitii publice in infrastructura.



"O parte din acesti bani ii vom lasa pentru a acoperi piederile de venituri rezultate din reducerea de fiscalitate. Trebuie sa vedem unde ajuta mai mult aceasta relaxare, iar din discutiile purtate cu mediile de afaceri si sindicatele rezulta ca cea mai importanta ar fi o reducere cat mai consistenta a contributiilor de securitate sociala", afirma sursele citate.



Finantele au simulat costurile pentru buget ale unor reduceri ale CAS cu doua, trei si chiar patru puncte procentuale fata de nivelul actual de 49,5%, inca mult ridicat fata de tarile din jur. O reducere importanta a CAS ar insemna insa renuntarea la promisa diminuare a impozitului pe profit de la 25% la 20%. Ministerul Finantelor considera oricum ca recunoasterea din acest an a deductibilitatii din punct de vedere fiscal a cheltuielilor cu amortizarea accelerata, separat de tratamentul contabil al acestora, asigura firmelor o marja de manevra importanta pentru a sustine proiecte de investitii, fara a le mai interesa atat de mult impozitarea profitului. Astfel, amortizarea accelerata permite unei firme care investeste pentru achizitia de tehnologie sa deduca, in prima luna de la punerea in functiune a utilajelor respective, jumatate din valoarea de cumparare, indiferent daca obtine sau nu profit.



Tot in contextul nevoii de a relaxa fiscalitatea pe forta de munca, Finantele evalueaza posibilitatea ca pentru locurile de munca nou infiintate sa restituie angajatorului 50% din contributiile retinute prin stopaj la sursa. Costul unei asemenea facilitati este estimat la 5.000 de miliarde de lei din veniturile bugetului.





Deficitul pe 2004, la mana companiilor de stat



Conform discutiilor cu FMI, amplitudinea ajustarii deficitului bugetar pe 2004, stabilit prin lege la 3% din PIB, depinde de disciplinarea comportamentului financiar al marilor companii de stat, care trebuie sa-si acopere cat mai mult cheltuielile, pentru a-si reduce datoriile la buget, spun surse din Ministerul Finantelor.



"Reducerea deficitului bugetar va fi dictata de evolutia pana in vara a deficitului cvasifiscal. Ne gandim la o corectie pana la un nivel de 2,4% din PIB, insa acesta ar putea ajunge si la 2%, daca arieratele nu scad suficient", au declarat pentru ZF sursele citate. O austeritate cat mai stricta a deficitului bugetar, in conditiile in care arieratele continua sa scape de sub control, este esentiala pentru atingerea obiectivului de reducere a inflatiei sub 10% la sfarsitul acestui an.



Rectificarea legii bugetului este prevazuta pentru sfarsitul lunii iulie. Limitarea reducerii deficitului la 2,4% ar permite suplimentari de cheltuieli, insa daca va fi nevoie de o corectie de pana la 2% nu vor fi posibile decat redistribuiri de alocatii intre ordonatorii de credite.



Stabilirea deficitului la rectificare depinde si de rezultatul discutiilor cu FMI privind includerea in bugetul consolidat a proiectelor de infrastructura in parteneriat public-privat.



Autoritatile fac ultime incercari de revedere a contractelor deja incheiate pentru a evita criteriile autoritatii de statistica a UE - EUROSTAT - potrivit carora neincluderea unui proiect in buget este posibila numai in masura in care partenerul privat isi asuma toate riscurile. Tot pentru a respecta normele EUROSTAT, Ministerul Finantelor a inclus in premiera in bugetul general consolidat pe 2003 bugetul AND, ceea ce mai ridicat deficitul pana la circa 2,3% din PIB la sfarsitul anului. Operatiunea a avut loc in ultima parte a anului, ceea ce s-a vazut intr-un salt al deficitului bugetar in luna noiembrie. Potrivit regulii comunitare, orice companie care realizeaza activitati pentru sectorul public finantate de sectorul public trebuie incluse in bugetul general consolidat. Astfel, pretul vignetei incasat de AND este asimilat veniturilor publice. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO