Eveniment

Bugetul pensiilor, minus 1 mld. euro

01.07.2010, 23:07 18

Deficitul bugetului de pensii a continuat să se adâncească şi aajuns la aproape 1 mld. euro în primele cinci luni ale acestuian.

Deşi de la Ministerul Muncii au venit mesaje încurajatoare căpensiile vor putea fi plătite până la sfârşitul acestui an,situaţia este destul de delicată, impunându-se o reformare asistemului. Bugetul asigurărilor sociale de stat înregistreazădeficite anuale cronice din 2006. Iar salvarea a venit întotdeaunade la bugetul de stat, de unde s-au făcut frecvent transferuripentru a se putea asigura plata pensiilor, în loc ca sumele să fiedirecţionate spre investiţii. La începutul lunii august urmează săfie alocaţi prin rectificare bugetară încă 500 mil. euro pentruasigurarea plăţii pensiilor.

"Chiar dacă restructurarea sistemului de pensii va fi un procescu impact social dureros, este necesară corecţia imediată aacestuia, altfel deficitul fiscal se va menţine ridicat şi în aniiurmători, conducând la lărgirea continuă a datoriei publice externepână la niveluri care nu vor mai fi sustenabile", a declaratMelania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels