Eveniment

Candidatii si angajatii au decis care sunt firmele pentru care merita sa lucrezi

28.09.2005, 19:25 42

MediaPRO Group, Dacia si Raiffeisen Bank conduc in topul celor mai cautate companii de catre persoanele care isi doresc un loc munca, in timp ce Pfizer, Policolor si Oriflame au fost desemnate ca fiind cei mai buni angajatori.

Doua studii independente au incercat sa afle care sunt companiile pentru care ar prefera sa lucreze cei aflati in cautarea unui loc de munca si care sunt firmele cele mai apreciate de angajatii proprii, in urma acestor demersuri fiind realizate doua topuri.

Astfel, MediaPRO Group, Dacia si Raiffeisen Bank se situeaza pe primele locuri in clasamentul companiilor preferate de candidatii care au participat la targul online de joburi organizat luna aceasta pe siteul MyJob.ro, detinut de fondul american de investitii netBridge.

Acest top a fost realizat in urma contabilizarii celor peste 200.000 de candidaturi si ierarhizarii lor pe domenii de specializare a candidatilor.

Grupul MediaPRO, unul dintre principalele conglomerate media care opereaza in Europa Centrala si de Est - cu activitati de publishing (ziare si reviste), transmisiuni radio si TV, productii muzicale si cinematografice sau servicii de stiri/informare - reprezinta angajatorul cel mai atractiv pentru trei categorii de candidati: cei specializati in Publicitate/PR, in Management si alte domenii. Din MediaPRO Group face parte si compania de publishing Publimedia International, care editeaza Ziarul Financiar.

Locurile urmatoare in clasamentul preferintelor candidatilor care au specializare in Management si PR/ Publicitate au fost ocupate de Philip Morris si Cora Romania.

Surprinzator, candidatii care au o specializare in domeniul IT au optat in principal pentru producatorul de automobile Dacia, acesta devansand companii precum RCS&RDS, Alliance Computers sau Siveco Romania.

Pentru finantisti, atractia a fost Raiffeisen Bank, clasamentul fiind completat de Philip Morris si Volksbank Romania.

In ceea ce priveste perceptia angajatilor asupra companiei in care lucreaza, Pfizer Romania, Policolor si Oriflame au fost desemnati drept cei mai buni angajatori conducand astfel topul realizat de saptamanalul economic Capital.

Clasamentul, realizat in colaborare cu institutul de cercetare a pietei GfK, a fost efectuat in urma analizei interviurilor cu 2.000 de angajati in posturi de middle management din 114 companii.

Criteriile de departajare au vizat gradul de multumire al angajatilor fata de conditiile de munca, pachetul salarial si conditiile de recreere, calitatea colaborarii si dezvoltarea profesionala.

In clasament au intrat doar 50 de firme, 18 dintre acestea fiind cu capital integral romanesc.

"Acest lucru arata ca econoia romaneasca incepe sa aiba o structura normala: exista si companii locale, dar si multinationale care impartasesc aceleasi standarde", a declarat Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, care ocupa locul 15.

Topul cuprinde si mai multe clasamente pe diferitele criterii de evaluare. Spre exemplu cele mai competitive salarii de pe piata sunt oferite de Oriflame, Pfizer si Wrigley Romania, in timp ce Sensiblu, Procter & Gamble si KFC sunt companiile care ofera cele mai bune oportunitati interne de dezvoltare a carierei.

In topul companiilor care-si trateaza angajatii cu respect, primele trei pozitii sunt ocupate de Policolor, TNT Romania si Marriott.

In acelasi timp, cele mai sigure posturi sunt la KFC, Total Soft si Dedeman, iar in ceea ce priveste calitatea colaborarii cu top managementul Dedeman, Leo Burnett si KFC se plaseaza pe primele locuri. La capitolul "cele mai bune conditii de recreere fizica periodica" liderul este compania Marriott - care ofera angajatilor abonamente la WorldCass Health Academy.

Pe locurile urmatoare se situeaza Zapp, care, de asemenea, le ofera angajatilor acces gratuit la cluburi de sport si sanatate, si Popeci Utilaj Greu, care a amenajat o baza sportiva.

"In 2003 aveam greve din doua in doua saptamani si iata ca anul acesta am reusit sa intru in acest top. Atunci cand productia nu mergea, am organizat un campionat de fotbal. Oamenii erau atat de entuziasmati de parca Universitatea batuse Benfica. Atunci m-am hotarat sa fac ceva pentru angajati", a declarat Constantin Popeci, presedintele Popeci Utilaj Greu Craiova, companie cu 940 de angajati care ocupa locul 24 in topul celor mai buni angajatori.

miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO