Eveniment

Capital Economics: Cursul se poate intoarce la 3,6 lei/euro

23.08.2007, 18:49 11

Cresterea economica a Romaniei s-ar putea situa intre 6% si 8% in urmatorii ani, cu conditia ca autoritatile sa aplice masurile necesare de reforma.
In caz contrar, al scaderii apetitului pentru reforme, cresterea economica anuala ar putea aluneca spre 4%-6%, scenariu mai probabil decat primul, arata institutul de cercetare Capital Economics din Marea Britanie, intr-un studiu referitor la statele emergente de dimensiuni peste medie ale Europei.
Raportul britanicilor vizeaza o comparatie intre conditiile economice din Romania, Polonia, Turcia si Rusia.
Intr-un scenariu moderat (conditii normale), arata studiul, Romania va inregistra o crestere economica medie anuala de 6% pana in 2010, estimare asemanatoare cu cea a Comisiei Nationale de Prognoza. In schimb, scenariul pesimist arata posibilitatea unei cresteri economice anuale de 4,5%, iar cel optimist, de 7,5%. Anul acesta, prognoza oficiala de crestere economica este de 6,5%, comparativ cu cresterile de 4,1% in 2005 si 7,7% in 2006.
Referitor la evolutia curenta si viitoare a leului, raportul citat arata ca deficitul de cont curent mare si in crestere rapida este principalul pericol pentru stabilitatea monedei nationale. Atat leul, cat si lira turceasca sunt vulnerabile la fluctuatiile apetitului global pentru risc, asa cum a fost demonstrat de recenta turbulenta de pe pietele financiare internationale.
"Evenimentele din ultimele saptamani, cand ambele monede (leul si lira turceasca, n.red.) s-au depreciat semnificativ, au aratat cat de vulnerabile sunt acestea in fata schimbarii sentimentului investitorilor", spun analistii Capital Economics.
Mai mult, raportul noteaza ca "o depreciere de circa 10% in urmatorul an nu ar fi o surpriza", referindu-se la cele doua monede. Desi scenariul de baza nu arata o depreciere iminenta, raportul precizeaza ca leul s-ar putea intoarce chiar si la un curs de 3,6 unitati pentru un euro pana la finalul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO