Eveniment

Capitalistii romani si-au facut loc cu greu pe langa multinationale, fara a da nici macar campioni regionali

18.11.2009, 23:13 26

Capitalul privat si-a facut loc cu mare greutate in Romania,insa in timp s-au detasat intreprinzatori care au reusit sa atragainvestitori straini, sa ridice afaceri de la zero pe care sa levanda sau sa le ridice pana la nivelul unor competitori straini.Prea putini insa.

Romania nu are astazi companii locale capabile sa concureze nicimacar la nivel regional pentru pozitiile de top.

Inceputul "glorios" al capitalului privat a venit de-abia in1995 si nu a dus economia prea departe: legea privind accelerareaprivatizarii societatilor comerciale a fost adoptata in iunie 1995,in timpul premierului Vacaroiu, si marca inceputul "cuponiadei" -toti romanii care implineau 18 ani pana la finele acelui andeveneau actionari la societatile de stat.

Coincidenta, tot in 1995 este redeschisa Bursa de ValoriBucuresti (BVB) si sunt listate primele noua companii, insapiata

s-a dezvoltat foarte lent, nereusind sa castige nici astazi inadancime din cauza numarului mic de actiuni lichide.

La 1 noiembrie 1999 Bursa primeste totusi un imbold prinlistarea celor cinci SIF-uri rezultate in urma programelor deprivatizare in masa, insa momentul 1999 era cat se poate de nefastpentru economia Romaniei: BNR instituia la 1 martie 1999 regimuladministrarii speciale la Bancorex. Banca Mileniului Trei - cum maiera numita Bancorex - a provocat statului o paguba de peste 2 mld.euro, potrivit estimarilor Bancii Mondiale.

In 2000 au fost aduse pe Bursa Petrom si BRD, doua dintre celemai mari companii din Romania, insa de-abia in iunie 2007principalul indice al bursei, BET, a atins nivelul de 10.000 depuncte.

O piedica importanta in calea capitalului privat a fost chiarlegislatia care trebuia sa apere proprietatea.

Romaniei i-a luat 10 ani de zile pentru a adopta o lege caresa-i repuna in drepturi pe fostii proprietari ale caror terenurifusesera confiscate de catre comunisti.

Forma finala a legii din 2000 l-a nemultumit inclusiv peinitiatorul ei, fostul deputat PNTCD Vasile Lupu, insa a constituitun moment important in "reparatia" proprietatii in Romania.

Intrarea in NATO - 2004 si mai apoi in Uniunea Europeana - 2007,ca membri cu drepturi depline, a adus romanilor o schimbare dementalitate, "au intrat in randul lumii", dar in primul rand ainsemnat modificari in plan legislativ, mai ales in Justitie,considerata un domeniu-cheie pentru reforma.

Primii 10 capitalisti din Romania in viziuneacititorilor ZF*

1. Dinu Patriciu - cel mai bogat roman, potrivit Forbes, sifondatorul Grupului Rompetrol

2. Ion Tiriac - proprietarul Tiriac Holdings

3. Octavian Radu - fondatorul si principalul actionar alholdingului RTC

4. Cezar Rapotan - proprietarul si director general al ArabesqueGalati, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii

5. Iulian Dascalu - proprietarul grupului Iulius Group, cel maimare dezvoltator de centre comerciale

6. Ioan Niculae - proprietarul grupului Interagro

7. Raul Ciurtin - presedintele si actionarul Albalact

8. Dan Sucu - presedinte si proprietar Mobexpert

9. Dragos Paval - presedintele Dedeman si actionarulmajoritar

10. Constantin Boromiz - director general si actionar algrupului Boromir Ramnicu Valcea

* Oamenii de afaceri care au primit cele mai multe voturi incadrul unui sondaj al www.zf.ro, care a luat in considerare 33 decapitalisti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO