Eveniment

Cât de mult au simţit oamenii de afaceri creşterea economică de 3% anunţată de Băsescu pe T3

Cât de mult au simţit oamenii de afaceri creşterea economică de 3% anunţată de Băsescu pe T3

Autor: Claudia Medrega, Mirabela Tiron

02.11.2011, 00:07 704

Creşterea mai consistentă a economiei din al treilea trimestru, estimată la 3%, a fost remarcată mai ales de către oamenii de afaceri care lucrează în domeniul agricol, în turism sau care sunt exportatori, dar nu şi în segmentul construcţiilor.

Oricum, majoritatea reprezentanţilor mediului de business îşi exprimă îngrijorările pentru anul 2012.

Nici pentru ultimul trimestru al anului 2011 auspiciile nu sunt foarte favorabile, având în vedere că domeniul construcţiilor intră în "hibernare", turismul scade, iar cea mai mare parte a producţiei agricole pare să fi intrat deja în calculul PIB pe al treilea trimestru.

Cele mai importante creşteri în al treilea trimestru s-au înregistrat în agricultură - 12%, construcţii - 10% şi turism - 19%, contribuţia acestor domenii favorizând un plus al economiei de 3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum a estimat recent preşedintele Traian Băsescu.

Agricultura a crescut şi a avut un rol important la creşterea economică, iar cei care au mizat pe acest domeniu au văzut efectele pozitive, spune Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari producători agricoli de pe piaţa locală, care a avut afaceri anul trecut de 166,6 milioane de euro.

"Este un semn bun. Cei care au mizat pe agricultură au văzut efectele pozitive. Agricultura trebuie să fie sprijinită şi respectată la valoarea pe care o are. În România mare parte din fermieri fac o agricultură competitivă. Agricultura ne ajută în momentele dificile. «Luaţi aminte»", a declarat Porumboiu.

El consideră că este bine că avem creştere economică şi se declară optimist pentru perioada următoare. "Înseamnă că lucrurile se îndreaptă. Sunt optimist. Dacă nu aş fi optimist, ce aş face? Aş trage obloanele. Optimismul este prima calitate a unui antreprenor."

La rândul lui Sorin Minea, proprietarul Angst, un business de 44 de milioane de euro, a adus în discuţie evoluţia favorabilă a agriculturii, însă a susţinut că pe retail şi la nivelul industriei alimentare s-a înregistrat scădere.

"Agricultura a fost pe plus. Fiind perioadă de recoltă, iar recolta fiind bună, nu mă miră creşterea. Agricultura este un caz aparte. A fost un an agricol bun. La mine nu am văzut creştere. Una este producţia, care ajunge la tone, şi alta este marfa vândută, unde vorbim de kilograme. Câţi bani va aduce producţia vom vedea în perioada următoare. Pe retail datele de la Institutul de Statistică au arătat scădere şi, indirect, a fost cădere şi pe industria alimentară. Linia se trage la sfârşitul anului şi vedem cum stăm", a explicat Minea.

Din comerţ şi construcţii, care au fost până în 2008 principalele motoare ale economiei, veştile nu au fost foarte bune.

După doi ani de scăderi aproape continue, consumul intern - care ar trebui să fie motorul creşterii economice alături de investiţii - a continuat să se restrângă. Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a înregistrat în România, în august, cea mai dramatică cădere dintre statele UE faţă de iulie (-3,1%) şi al doilea declin raportat la perioada similară a lui 2010 (-6,3%), potrivit datelor Eurostat.

Scăderea cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul indică o scădere a consumului, dar nu trebuie să ignorăm autoconsumul, mai ales într-un an agricol foarte bun.

Soluţiile avansate de mai multe ori de oamenii de afaceri pentru relansarea consumului au fost reducerea TVA sau majorarea salariilor. Evoluţia consumului este influenţată şi de încredere, care este afectată de veştile care vin dinspre economie.

Exporturile au mers bine

Pieţele de export au devenit în acest an principala alternativă de creştere pentru antreprenorii români. După două luni de creştere mai modestă, exporturile au înregistrat în august un salt notabil de 24,1% faţă de august 2010, la 3,5 mld. euro). Însă, în contextul accentuării turbulenţelor din ţările europene, principalii parteneri comerciali ai României, se profilează încetinirea acestui motor în 2012.

Marius Cristescu, unul dintre proprietarii grupului Bega, care rulează afaceri anuale care depăşesc 120 mil. euro, a spus că a resimţit favorabil evoluţia din al treilea trimestru, pe partea de exporturi, însă pentru anul 2012 se declară rezervat.

"Până la sfârşitul acestui an este bine. Până în ianuarie nu avem nicio problemă. Problema este ce se va întâmpla anul viitor. Anul 2012 îl privim foarte rezervat. Este foarte greu de făcut o previziune ce se va întâmpla. Anul viitor posibilitatea de creştere a exporturilor nu cred că va fi prea mare. Am bugetat un nivel al exporturilor pentru 2012 comparabil cu cel din acest an. Singura creştere bugetată este pe turism şi pe spaţii de închiriat."

Într-un context internaţional incert, firmele ezită să se lanseze în noi proiecte şi investiţii, folosesc resursele băneşti în principal pentru acoperirea pierderilor din anii trecuţi şi pun de-o parte lichidităţi pentru a face faţă situaţiilor dificile.

"Cea mai mare problemă anul viitor va fi de finanţare", crede Cristescu.

Fraţii Cristescu deţin, prin grupul Bega, circa 30 de firme din mai multe domenii, printre care industria chimică (Begachim, Chimforex), foraj petrolier (Foraj Sonde Craiova), comerţ (Bega Com), turism (Bega Turism), transport (Bega Trans Auto) şi imobiliare (Bega Imobiliare).

Falimentele continuă în construcţii

În sectorul construcţiilor situaţia este destul de dificilă, falimentele fiind din ce în ce mai multe, după cum spune Răzvan Niculescu-Aron, prim-vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii.

"Despre ce creştere vorbim în domeniul construcţiilor? Că există nişte lucrări începute, care trenează? Că există firme care lucrează în domeniul infrastructurii şi se acumulează arierate? Poate este vorba de faptul că au pornit, pe aici pe colo, sporadic, lucrări de reabilitare a blocurilor, dar aici este mai mult apanajul autorităţilor locale. Să încercăm să vorbim despre lucruri concrete. Eu văd falimente din ce în ce mai multe în domeniul construcţiilor. Arieratele cresc."

În România nu există o bază solidă în firmele medii şi mici, sunt concediaţi oameni, există probleme cu încasările, a amintit Niculescu-Aron.

"În domeniul construcţiilor, următoarele cinci - şase luni îşi vor spune cuvântul. Construcţiile sunt activităţi sezoniere. Să vedem ce va fi în primăvară. Chiar dacă ar fi câteva firme uşor capitalizate, nu au de pe ce baze să repornească. Orice fel de iniţiativă este binevenită. Trebuie să încercăm să facem faţă, să ne adaptăm. Poate se va lucra la metrou, poate se va lucra la tunele."

În primele zece luni ale lui 2011 circa 100 de firme care aveau ca obiect principal de activitate lucrările de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor au intrat în insolvenţă, dizolvare, lichidare sau au fost radiate, iar la finalul lunii octombrie mai existau 1.108 astfel de firme, potrivit Registrului Comerţului.

Cum a mers turismul

Radu Enache, acţionarul majoritar al lanţului hotelier Continental Hotels, susţine că în trimestrul trei al acestui an s-a înregistrat o creştere a veniturilor faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, însă dacă se ia în calcul deprecierea leului faţă de euro, atunci această creştere nu mai este semnificativă.

"Ultimul trimestru din an aduce o cădere a turismului, nicidecum o creştere. Dacă finalizez acest an cu o creştere a veniturilor cu 4,5% sunt foarte bucuros", spune Enache. Continental Hotels a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 22,4 milioane de euro şi pierderi financiare de 4,8 milioane de euro, operând peste 1.000 de camere pe piaţa românească.

El declară că nu ştie cum să facă bugetele pentru anul viitor în condiţiile în care nu deţine repere cu privire la cum vor evolua anumiţi indicatori ce influenţează business-ul din turism. "Avem o prognoză a inflaţiei pe 2012, avem o prognoză a costurilor cu gazele şi energia? Eu nu le am. Nu ştiu ce creştere economică să iau în calcul. Să fie 0,5% sau 3%? Pe ce pot să mă bazez eu? Îmi pun întrebarea care ar fi elementul pe care trebuie să îl iau în calcul pentru bugetul pe 2012", se întreabă Radu Enache. El susţine că din păcate anul 2012 va fi o ghicitoare remarcabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO