Eveniment

Catastrofa a fost in semestrul I. Industria si retailul isi tempereaza scaderea

Catastrofa a fost in semestrul I. Industria si retailul isi tempereaza scaderea

Florin Pogonaru, seful AOAR: Este o imbunatatire. Din punct de vedere emotional, cand ajungi de la o scadere a cifrei de afaceri de 45% in primul semestru la o scadere de 20% in semestrul doi si cand septembrie de anul acesta incepe sa semene cu septembrie de anul trecut, bineinteles ca esti fericit.

09.11.2009, 23:32 24

In primele noua luni ale anului, productia a scazut cu 8,5% fatade aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce in primele opt luniscaderea a fost de 9,2%, luand in considerare datele ajustatepublicate de Institutul National de Statistica (INS).

"Esteo imbunatatire. Din punct de vedere emotional, cand ajungi de la oscadere a cifrei de afaceri de 45% in primul semestru la o scaderede 20% in semestrul doi si cand septembrie de anul acesta incepe sasemene cu septembrie de anul trecut, bineinteles ca esti fericit.Catastrofa a fost semestrul intai", spune Florin Pogonaru,presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania(AOAR).

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat in septembriescaderi anualizate de 11,5% in industria bunurilor de folosintaindelungata, de 10% in industria bunurilor de uz curent, de 4% inindustria bunurilor intermediare si de 2% in industria bunurilor decapital. Industria energetica a crescut cu 3,7%.

"Nici vorba de dezghetare anul acesta. (...) Anul viitorcresterea de productie fizica ar putea veni pe baza reveniriiconsumului pe pietele din Vest, dar nu pe piata interna.Posibilitatile de cumparare ale romanilor vor fi limitate", spuneMaria Grapini, director general al grupului Pasmatex dinTimisoara.

Comertul cu amanuntul a inregistrat in septembrie o scadereanualizata de -13,9%, fata de minimul atins in iunie de -17,3%,potrivit datelor ajustate ale INS. Reducerea a provenit dincomertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule care ascazut cu 21% si din vanzarea de produse nealimentare care s-aredus cu 10%. Vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun ascazut cu 7,9%. In primele noua luni ale anului, volumul cifrei deafaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cuautovehicule si motociclete) a scazut cu 11%, dupa ce pe primeleopt luni ale anului scaderea a fost de 10,6%.

"Exuberanta de consum va mai scadea in perioada urmatoare. Vomvedea o scadere a vanzarilor in magazinele traditionale, undeprodusele sunt frumos aranjate pe raft, si lumea se va indreptaspre discount retaileri, unde se cumpara direct din baxuri. (...)Ceea ce a disparut din magazine in mod vadit este diversitatea sisofisticarea", spune Pogonaru.

Deficitul comercial a fost in primele noua luni ale anului de6,9 miliarde de euro, in scadere cu 11 miliarde de euro fata deaceeasi perioada a anului trecut, in contextul in care scadereaimporturilor a fost de doua ori mai accelerata decat cea aexporturilor. Astfel, in perioada ianuarie-septembrie, exporturileau scazut cu 18%, la 21 de miliarde de euro, comparativ cu undeclin al importurilor de 36%, la 44 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO