Eveniment

Ce a fost mai rau in estul Europei a trecut

Ce a fost mai rau in estul Europei a trecut
19.01.2010, 23:14 24

Patru dintre cei mai puternici executivi de companii de pepietele din Europa Centrala si de Est sustin ca ajustareapreturilor activelor si ale fortei de munca in tarile din regiuneca urmare a crizei va incuraja revenirea acestora pe crestereeconomica si le va transforma in motoarele Europei.

"Criza aceasta m-a facut si mai sigur ca am dreptate in credintamea ca regiunea va urca si va depasi criza mult mai bine decatEuropa de Vest. Noi, vesticii, ne-am dezvoltat si am devenit lenesisi, din cauza aceasta, aparitia crizei ne-a speriat foarte tare. Inschimb, oamenii din Europa de Est au trecut deja prin ce era mairau - comunismul - si au iesit, asa ca am suta la suta incredere capopoarele din regiune vor scoate untul din noi in urmatorii 20 deani pentru ca noi am uitat cum se face", afirma Andreas Treichl,CEO al Erste Group, actionarul majoritar al BCR, cea mai mare bancade pe piata romaneasca.

El sustine ca economistii care au scris despre prabusireatarilor din Est au gresit. "Daca scrie ceva un economist nuinseamna ca neaparat are dreptate, iar ceea ce spun niste bancutedin Austria sunt niste prostii."

Adrian Sarbu, care conduce grupul media american CME, ce detineposturi de televiziune in sapte tari din Est, iar in Romaniacontroleaza liderul pietei - PRO TV, crede ca aceasta criza are siun efect benefic pentru regiune: resetarea preturilor care erauumflate, atat in cazul activelor, cat si al fortei de munca.

"Din pacate, tarile din regiune nu au avut guverne care sa ajuteeconomia sa traverseze criza. Multe companii au murit si odata cuele si speranta ca antreprenoriatul poate avea succes. Avem insa uncost al fortei de munca mai bun si pe aceasta baza va continuaprocesul mutarii capacitatilor de productie din Vest in Est", amentionat directorul executiv (CEO) si presedintele CME, grup careare incasari de aproape un miliard de dolari din Est.

El aminteste ca industria media din regiune a avut inainte decriza cresteri anuale si de 40%, ceea ce era de neconceput in Vest."Anul trecut afacerile au cazut, dar acum vom reporni. Regiunea vamerge spre o convergenta normala mai rapida decat se crede si faraalternante de suisuri si coborasuri", a precizat Sarbu, care esteromanul ce detine cea mai inalta pozitie executiva intr-o companiestraina. In Romania el detine printre alte active media si ZiarulFinanciar.

Janusz Kulik, membru in boardul grupului de retail german Rewe(Penny Market, Billa, Selgros), al doilea jucator din comertulromanesc dupa Metro, cu afaceri de peste 1,5 mld. euro anual, credeca scaderea preturilor in regiune creeaza noi oportunitati debusiness. "Este un moment sa cumperi mai ieftin. Le spun sicolegilor mei. In Bucuresti, proprietarii sunt mai flexibili innegocierea preturilor pentru ca au citit in ziare ca totul s-aieftinit. Mie mi-ar placea sa continue criza in relatarile de presapentru ca asa vom putea profita de scaderea preturilor."

Jacques Chauvet, seful regiunii Euro-Med (Europa de Est, Rusia,Magreb, Turcia) din grupul auto Renault, crede ca regiunea va reusisa-si conserve competitivitatea pe termen lung. "Crestereasalariilor a fost rapida in ultimii ani, dar diferentele fata deVest se mentin. Noi am pariat de mult pe potentialul economic dinregiune, iar Dacia demonstreaza ca am avut dreptate." Francezii dela Renault au dat lovitura la nivel mondial cu masinile fabricatela Pitesti, Logan si Sandero avand anul trecut cele mai maricresteri de vanzari in Europa.

Pe de alta parte el remarca faptul ca in Romania lucrurile s-aumiscat foarte incet: in ultimii 20 de ani, desi s-a plecat de lazero, s-au construit mult mai putini kilometri de autostrada decatin Germania. "Nu sunt destule proiecte si destula incredere dinpartea intreprinzatorilor pentru a atrage fondurile UE", apreciazaChauvet.

Treichl, seful Erste, admite ca Europa de Est, de care depindfundamental afacerile bancii sale, are totusi probleme uriase maiales la nivel politic si la capitolul infrastructura. "Nu este unrai, dar sansele de crestere sunt mai bune. Cu ajutorul forteieconomice din Est, Europa isi poate ameliora competitivitatea".

Si oficialul Rewe crede ca Romania si Bulgaria vor reveni lacresteri anuale de doua cifre pe retail. "Au si banii de la UE asaca suntem convinsi ca regiunea va creste pentru a recuperadecalajul fata de Vest", a spus el.

Ceea ce va urma poate fi descris foarte simplu prin termenul de"convergenta", spune Adrian Sarbu. "Vestul va ramane unde e si ebine acolo, iar Estul va merge tot intr-acolo. Regiunea varecastiga o anumita coerenta culturala si de identitate. Criza vatrece, iar energia Europei va veni din Est".

Cei patru executivi au fost prezenti la o conferinta organizatade Erste luni seara la sediul central din Viena, cu tema "Viitorulcapitalismului in Europa Centrala si de Est."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO