Eveniment

Ce decide astazi Banca Nationala: Pariuri pe ultima suta de metri: BNR taie dobanda la 6,75% pe an

Ce decide astazi Banca Nationala: Pariuri pe ultima suta de metri: BNR taie dobanda la 6,75% pe an
02.02.2010, 23:20 22

In timp ce majoritatea analistilor mizeaza pe o reducere dejumatate de punct procentual, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc,economistul-sef al ING, considera ca dinamica foarte slaba acreditului in lei si activitatea economica firava sunt argumenteputernice care ar putea determina BNR sa faca un pas mai hotarat,taind dobanda la 6,75% pe an.

"In primul rand, politica monetara a fost prea restrictiva in2009, intrucat a trebuit sa compenseze derapajul politicii fiscale.Procedand astfel, BNR a castigat credibilitate in ochiiinvestitorilor straini, dar a lovit in economie", spune Chidesciuc.El apreciaza ca o reducere curajoasa de dobanda la acest moment artransmite investitorilor un mesaj ca lucrurile merg bine in Romaniasi ar stimula totodata activitatea economica.

In 2009 economia s-a contractat cu 7% potrivit celor mai recenteestimari, de la o crestere de 7% in 2008, aceasta fiind cea maidramatica scadere inregistrata pe pietele din regiune. Chidesciucconsidera ca BNR ar putea sa continue cu reducerea dobanzii, panala 6,25% la sfarsitul anului.

Si analistul Dragos Cabat spune ca sunt sanse mari ca BNR sareduca dobanda de politica monetara cu 0,75%, pana la 6,75%. "Vadca in ultima vreme BNR surprinde destul de des piata. E posibil savedem o reducere cu 0,75% a dobanzii in incercarea de a reduceintrarile de bani speculativi din strainatate."

Citi: putem vedea o reducere "mai agresiva"

Dupa ce au fost luati prin surprindere de decizia BNR de lunatrecuta, unii analisti tind sa ia in calcul o abordare maicurajoasa din partea bancii centrale in directia scaderiidobanzii.

Analistii bancii americane Citi considera ca a crescutprobabilitatea unei reduceri de dobanda mai agresive de jumatate depunct procentual, insa inclina sa creada ca este mai probabila oscadere cu 50 de puncte de baza.

"Recenta intarire a leului si evolutiile pozitive pe frontul cuFMI incurajeaza asteptari de reducere a dobanzii BNR mai mare de0,5 puncte procentuale. In acelasi timp, absenta unor semnalesolide de revenire a activitatii economice pare sa sustinaevaluarile celor care se asteapta la o relaxare mai agresiva apoliticii monetare decat indica majoritatea previziunilor", scrieintr-un raport Ilker Domac, analistul Citi pe Romania.

El crede ca BNR ar putea astepta o imbunatatire vizibila aasteptarilor pietei privind inflatia, asteptari care s-audeteriorat din septembrie 2009, optand in cele din urma pentru oreducere a dobanzii cu doar jumatate de punct, pana la 7%. Domacapreciaza ca din punctul de vedere al ratei reale de dobanda nuprea lasa loc pentru o relaxare agresiva a politicii monetare panacand nu apare imbunatatirea asteptarilor inflationiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO