Eveniment

Cheltuielile bugetului de stat sar la rectificare cu 3,8 mld. lei pentru pensii, şomaj şi sănătate

Cheltuielile bugetului de stat sar la rectificare cu 3,8 mld. lei pentru pensii, şomaj şi sănătate
12.08.2010, 23:50 29

Construcţia iniţială a bugetului pe 2010 se dovedeşte un mareeşec: în locul unui deficit pro­gra­mat iniţial de 5,9% din PIB seajunge la 6,8% din PIB, pen­tru că în loc de o creştere economicăde 1,3% acum se estimează o scădere de 1,7-1,9% din PIB.
Nota de fundamentare a proiectului de rec­tificare vorbeşte despreo "uşoară îm­bu­nă­tăţire a stării economice", însă dă vina pe­ntrurecesiune pe cererea internă redusă şi pe revenirea prea lentă apartenerilor comerciali ai României.
Pe bugetul general consolidat apare astfel un minus de venituri de3,4 mld. lei, iar la cheltuieli o scădere de numai 714 mil. lei.Pentru bugetul de stat rectificarea înseamnă ve­nituri mai mari cunumai 1,9 mld. lei şi cheltuieli suplimentare de peste 3,8 mld.lei.
Rezultă o creştere a deficitului bugetului de stat cu peste 1,9mld. lei.
Reducerea sumelor alocate pentru in­ves­tiţii rămâne principalasoluţie la care va re­curge Guvernul pentru a ţine sub controlde­fi­citului bugetar, cheltuielile de capital ur­mând să fiereduse cu 0,2% din PIB prin rec­ti­ficarea bugetară - după cum aanunţat premierul Emil Boc.
Pentru a susţine creşterea puternică a chel­tuielilor sociale -şomaj şi pensii, Finan­ţele nu pot conta decât pe veniturisupli­men­tare estimate la 1,4 mld. lei din majorarea co­tei de TVAla 24%, în timp ce restul cate­go­riilor importante de impoziteurmează să în­registreze scăderi ale sumelor colectate cu peste 3,7mld. lei faţă de bugetul iniţial din cau­za recesiunii.
Aşa că Guvernul ar urma să oblige cele mai profitabile companii destat să "doneze" la bugetul de stat 874 mil. lei din profitulanilor precedenţi: Electrica şi Romgaz ar trebui să verse câte 400mil. lei, iar Loteria Română 74 mil. lei.
Potrivit proiectului de rectificare buge­ta­ră, cea mai marealocare suplimen­tară de fonduri va ajunge la Ministrul Muncii,4,36 mld. lei urmând să fie transferate de la bugetul de stat înprincipal pentru şomaj şi pen­sii. Guvernul estimează că numărulsala­ria­ţilor va scădea anul acesta cu 1,8%, după ce iniţialmizase pe o creştere cu 0,9%. Ana­liş­tii se aşteaptă ca rataşo­majului să urce spre 9%, după ce în iulie a fost de 7,43%.
Dintre ministerele care pierd bani, cele mai mari reduceri bugetaresunt prevăzute la Educaţie (494,6 mil. lei) şi la Ad­mi­nis­traţieşi Interne (476,8 mil. lei).
Cea mai drastică reducere de alocări bu­ge­tare va fi operată prinreducerea cu 2,1 mld. lei a sumelor defalcate din TVA pentrubu­getele locale. Salariile personalului din uni­tăţileadministrativ-teritoriale vor fi re­duse cu 500 mil. lei, fiindafectate şi fondurile pen­tru drumuri judeţene sau alteinfra­structuri.
Finanţele folosesc estimarea de scădere a PIB cu 1,7-1,9% din PIB,faţă de creşterea de 1,3% pe baza căreia a fost construit ini­ţialbugetul. De asemenea, deficitul iniţial era de 5,9% din PIB, iaracum este de 6,8% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO