Eveniment

Cine face bugetul pe 2005?

25.08.2004, 00:00 12



In perioada urmatoare, ministerul finantelor va avea consultari cu partidele politice pe tema adoptarii bugetului de stat pe 2005, a declarat ieri presedintele PSD Adrian Nastase.



Potrivit Mediafax, el a spus, dupa intalnirea PSD-UDMR, ca a avut obiectii cu privire la finalizarea bugetului pe anul viitor.



"Exista posibilitatea ca acest buget sa fie elaborat de noi si adoptat de urmatoarea guvernare sau sa-l adoptam pana la sfarsitul anului", a afirmat Nastase.



El a spus ca, pentru a nu se crea un blocaj in administratia locala si centrala, bugetul ar trebui adoptat pana la sfarsitul anului.



"In perioada urmatoare vom avea consultari si cu celelalte partide, pentru a adopta cea mai buna solutie. Putem folosi una dintre cele doua solutii", a mai spus Nastase, subliniind ca si negocierile cu UE vor fi un argument in aceasta dezbatere.



Liderul UDMR Marko Bela a declarat, dupa discutia cu reprezentantii PSD, ca formatiunea politica pe care o conduce sustine adoptarea bugetului pe 2005 pana la sfarsitul acestui an.



Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, afirma recent ca potrivit intelegerii cu misiunea FMI care s-a aflat recent la Bucuresti, bugetul pe anul viitor va fi construit astfel incat sa se incadreze intr-un deficit auster, de sub 2% din PIB. Reducerea in continuare a deficitului a fost ceruta si de Uniunea Europeana, in conditiile ritmului ridicat de crestere economica.



De altfel, inclusiv bugetul pe 2004 va fi diminuat la mai putin de 2%, fata de un nivel de 2,1% convenit cu FMI, astfel incat sa fie intarita ancora fiscala necesara atenuarii presiunilor inflationiste aparute din luna iulie.



Tanasescu a spus ca intentioneaza sa finalizeze proiectul de buget astfel incat sa poata fi depus la Parlament pana la jumatatea lunii august. In perioada urmatoare urmeaza a fi operata o a doua rectificare bugetara pozitiva, cu o suplimentare de cheltuieli de circa 12.000 miliarde de lei. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO