Eveniment

Ciorbea lasă ASF pentru Avocatul Poporului

Ciorbea lasă ASF pentru Avocatul Poporului

Autor: Iulian Anghel

14.04.2014, 00:02 471

Fostul premier ţărănist Victor Ciorbea, până de curând senator PNL, a mai făcut o mişcare surprinzătoare înaintându-şi demisia din poziţia de membru neexecutiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la nici două săptămâni după ce fusese numit de Parlament în această poziţie atât de râvnită. Pentru a-şi putea ocupa locul în conducerea ASF, el a demisionat din fotoliul de senator (era senator PNL), dar, la sfârşitul săptămânii, a anunţat că renunţă şi la ASF şi va candida pentru poziţia de Avocat al Poporului.

Situaţia este surprinzătoare din punct de vedere politic pentru că Ciorbea, senator liberal, a fost susţinut pentru ASF de PSD, deşi PNL a rupt relaţia politică cu social-democraţii, cele două partide fiind acum la cuţite. Acelaşi partid, PSD, îl susţine acum pe Ciorbea pentru funcţia de Avocat al Poporului – o poziţie extrem de importantă chiar şi având în vedere doar faptul că el este singura persoană din România care poate ataca la Curtea Constituţională ordo­nan­ţele de urgenţă emise de guvern.

„Voi candida pentru funcţia de Avocat al Poporului şi am notificat atât Parlamentul, cât şi ASF cu privire la retragerea mea din Consiliul Autorităţii“, a spus Ciorbea, citat de Mediafax.

Este de remarcat că Ciorbea este al doilea fost premier şi al doilea fost senator liberal care este sprijinit, în ultimele două luni, de PSD pentru o funcţie foarte înaltă în stat. După ce PNL a părăsit USL, fostul premier liberal Călin Popescu-Tăriceanu a trecut în barca PSD şi a primit funcţia de preşedinte al Senatului.

România nu are un avocat al poporului ”plin” din decembrie 2013, de când Anastasiu Crişu şi-a înaintat demisia din această funcţie la niciun an de mandat, invocând motive personale. Parlamen­tul a numit-o în locul său, pentru un mandat interimar, pe Ecaterina Teodorescu, unul dintre adjuncţii lui Crişu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO