Eveniment

Comasarea terenurilor, noua tendinta in agricultura

25.11.2008, 19:23 91

Numarul exploatatiilor agricole a ajuns anul trecut la 3,93 milioane, in scadere cu 8% fata de 2005, potrivit Institutului National de Statistica, ceea ce arata o tendinta de comasare a terenurilor.

Din totalul exploatatiilor, 3,91 milioane sunt exploatatii individuale, restul fiind unitati cu personalitate juridica.
"Sunt mai mult factori care determina comasarea terenurilor. In primul rand, avem de a face cu procesul de imbatranire al celor care pana acum au facut agricultura de subzistenta pentru consum propriu. De asemenea, exploatatiile mici nu pot avea acces la credite si nu pot beneficia de aceeasi piata ca marii jucatori, mai ales ca au cantitati de produse foarte mici. In al treilea rand, criza economica a condus la lipsa de piata, de productivitate si la scumbirea imputurilor, care la noi au un pret dublu fata de alte tari", explica Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
Pe site-urile de anunturi agricole, pagini intregi sunt completate cu solicitari de cumparare sau vanzare a unor suprafete mari de teren.
Ciprian Olteanu din judetul Olt s-a hotarat sa renunte la cele 46 ha pe care le-a lucrat timp de patru ani si cere acum 2.200 de euro la hectar. El explica pretul prin avantajele oferite: "subventie de la UE si de la statul roman de 150 de euro la hectar, preconizata ca va creste in viitor, si posibilitatea de a cumpara in plus, suprafete de teren in vecinatate, la preturi mai mici si de a le comasa treptat prin acte de schimb".
Dupa datele INS, doar 21% din exploatatiile agricole individuale, adica 846.340, ating pragul de unitate de dimensiune economica (UDE) cerut la nivelul Uniunii Europene, care reprezinta echivalentul a 1.200 de euro, restul fiind suprafete foarte mici, fragmentate.
Unitatea de dimensiune europeana este denumirea generica data dimensiunii economice a exploatatiei agricole. "Valoarea productiei la hectar inmultita cu pretul mediu la care se vand produsele minus cheltuielile de infiintare a culturii dau aceasta dimensiune. Pot trece de un UDE o gospodarie care are un hectar cultivat cu grau si doua vaci cu lapte sau o exploatatie de sase hectare de grau. 80% din gospodarii sunt familiale, prin urmare foarte mici", explica Ministerul Agriculturii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO