Eveniment

Comisia Europeana avertizeaza: Faceti mai repede Guvernul altfel nu primiti niciun ban. Cum comentati?

20.10.2009, 23:16 18

Lucian Croitoru, premierul desemnat de presedintele TraianBasescu, a incercat ieri in zadar sa obtina sprijinul politic alPSD, PNL si al UDMR, in timp ce Romania continua sa primeascasemnale negative in privinta finantarilor de la FMI, UE si BancaMondiala (BM).

Chiar si dupa intalnirea cu reprezentantii celor trei partide,Croitoru a ramas doar cu sustinerea explicita a PD-L, desi sustineca le-a explicat politicienilor "lucruri pe care nu le poateexplica in fata presei", inclusiv problema acoperirii unui necesarde 3,5 mld. euro pentru finantarea deficitului bugetar pana lasfarsitul anului. El a spus ca nu se gandeste sa-si depunamandatul, asa cum i-au sugerat partidele coalizate impotriva sa.PSD, PNL si UDMR au ramas pe pozitie, sustinand nominalizarea luiKlaus Iohannis.

Pe masura ce criza politica se prelungeste, BNR continua sa selupte cu presiunea de depreciere a leului, care a mentinut cursulin apropierea pragului de 4,30 lei/euro, ceea ce inseamna cotatiide 4,35 lei/euro la casele de schimb valutar.

Presiunea ar putea creste odata ce principalii finantatoriexterni - FMI, Comisia Europeana si BM - au anuntat pe rand catransele programate pana la sfarsitul anului vor fi amanate.

"Ne dorim instalarea de urgenta a unui nou cabinet laBucuresti", a declarat ieri pentru ZF Amelia Torres, purtatoarea decuvant a comisarului pentru afaceri economice si monetare JoaquinAlmunia. Toate cele trei organisme au indicat ca nu-si mai trimitmisiunile de evaluare pana cand nu va incepe sa functioneze un nouguvern, conditia de care depinde respectarea tuturor angajamentelorasumate in schimbul banilor: de la aprobarea bugetului pe 2010 panala legislatia privind pensiile si salarizarea in sectorulbugetar.

Presedintele Traian Basescu a sugerat ca ar putea incerca sanegocieze cu FMI sa-si trimita expertii sa discute chiar si cuguvernul demis al lui Emil Boc, insa o asemenea concesie este putinprobabila. Lucian Croitoru admite ca 3,5 mld. euro sunt greu deadunat intr-o perioada scurta, "dar si mai greu de adunat intr-operioada de criza politica", fara a lua insa in calcul retragereadin cursa pentru Palatul Victoria ca solutie de scurtare ablocajului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO