Eveniment

Comisia Europeana: Nu vedeti transa a doua fara bugetul pe 2010 aprobat

Comisia Europeana: Nu vedeti transa a doua fara bugetul pe 2010 aprobat

Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri economice si monetare

20.10.2009, 23:30 18

"Comisia Europeana asteapta sa vada urgent un nou guvern inRomania. Cand acest lucru se va intampla, vom putea realiza oevaluare a situatiei impreuna cu FMI. Urmatoarea transa dinimprumutul de la UE, de 1 mld. euro este programata pentru ultimultrimestru din 2009 si poate fi platita doar dupa ce conditiile suntindeplinite. Aceasta presupune un buget pentru 2010 in concordantacu angajamentele luate pentru consolidarea fiscala si cu programulde reforma economica", a declarat Torres pentru ZF.

Si Nicolae Idu, seful reprezentantei CE la Bucuresti, a declaratieri ca o delegatie a Comisiei care trebuia sa vina in Romaniapentru o revizuire in cadrul acordului de finantare externa isi vaamana vizita, urmand sa-si "coordoneze" activitatea cu delegatiaFMI. "Donorii isi vor coordona activitatea impreuna cu delegatiaFMI", a spus Idu.

Avertismentul Comisiei vine dupa ce FMI a anuntat la sfarsitulsaptamanii trecute ca nu mai vine la Bucuresti pana la instalareaunui nou guvern, ceea ce inseamna practic amanarea transei a treiade 1,5 mld. euro, care ar urma sa fie acordata in luna decembrie,in functie de raportul celei de-a doua evaluari.

De asemenea, Romania rateaza incasarea la termen a celui de-aldoilea imprumut programat de la Banca Mondiala, de aproximativ 300mil. euro, in conditiile in care institutia a amanat vizita denegociere cu autoritatile pana la formarea viitorului guvern.Primul imprumut de 300 mil. euro aprobat de Banca Mondiala inca dela jumatatea lunii iulie urmeaza sa ajunga la Finante in catevazile.

Daca statul nu primeste banii de la FMI, UE si Banca Mondiala,va fi nevoit sa se imprumute de pe piata interna, ceea ce va afectadirect finantarea pentru sectorul privat. Romania are nevoie de celputin 3,5 mld. euro pentru acoperirea deficitului bugetar dinfinantari externe in ultimele trei luni ale anului, insa din cauzacrizei politice ar putea fi nevoit sa se descurce altfel, apelanddin nou masiv la bancile locale si la sprijinul BNR.

In aceste conditii, intarzierea instalarii unui nou guvern facedin ce in ce mai credibila materializarea riscului ca salariile,pensiile sau investitiile sa nu fie platite integral. In ipotezaopririi finantarii externe statul are optiunea diminuarii brutale acheltuielilor sau majorarea impozitelor.

Proiectul de buget pentru 2010 ar fi trebuit transmisParlamentului pana la 15 octombrie, conform legislatiei. Insa, inurma votului de neincredere din Parlament, actualul Guvern nu maipoate adopta proiecte de lege.

Totusi, premierul interimar Emil Boc a spus ca Guvernul lucreazala proiectul de buget pentru 2010, astfel incat viitorul Executivsa il poata promova in Parlament si sa fie aprobat pana lasfarsitul anului, termen agreat si cu FMI.

Bugetul pentru 2010 este una dintre conditionalitatile impuse deFMI si CE, acesta trebuind sa fie finalizat pana la sfarsitulacestui an. Deficitul bugetar prognozat pentru anul acesta este de7,3% din PIB, urmand ca anul viitor sa coboare pana la 5,9% dinPIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO