Eveniment

Companiile germane se tem că certurile politice dintre Trump şi Merkel vor sfârşi prin apariţia unor şocuri. „Dacă americanii decid că vor s-o facă, o vor face“

Multe dintre industriile americane pe care Trump spune că le va proteja lucrează cu roboţi importaţi din Germania şi Japonia.

Multe dintre industriile americane pe care Trump spune că le va proteja lucrează cu roboţi importaţi din Germania şi Japonia.

Autor: Bogdan Cojocaru

02.06.2017, 00:05 505

Un război politic al cuvintelor între Berlinul globalist şi Washingtonul protecţionist îi face nervoşi pe executivii germani, care se tem că afacerile lor vor avea de suferit, scrie The Wall Street Journal.

„SUA s-ar împuşca singure în picior dacă ar adopta izolaţionismul“, spune Anton Börner, preşedintele federaţiei exportatorilor germani, BGA. „Orice încercare de a restricţiona comerţul va alimenta o criză globală a creşterii, care ar produce pagube masive economiei americane.“

Într-un comentariu despre care se spune că l-ar viza pe preşedintele american Donald Trump, cancelarul german Angela Merkel a spus în weekend că Europa nu se mai poate baza în întregime pe un vechi aliat. Trump a răspuns marţi descriind surplusul comercial pe care Germania îl are cu SUA ca fiind „foarte rău pentru America“. Îngrijoraţi că duelul cuvintelor va degenera, reprezentanţii industriei germane au lăsat la o parte rezerva diplomatică şi au avertizat că pierderi vor suferi ambele tabere. Dieter Kempf, preşedintele federaţiei BDI a industriilor germane, a criticat retragerea sprijinului Americii pentru comerţul mondial spunând că „SUA s-au scos singure pe tuşă“.

Legăturile comerciale bilaterale dintre SUA şi Germania sunt printre cele mai mari din lume. Până acum, ameninţările protecţioniste ale lui Trump au vizat clar producătorii auto germani.

„În discuţiile actuale despre starea relaţiilor dintre Europa şi America este important să facem diferenţa între politică şi afaceri. Un război comercial nu este în interesul nimănui, în niciun caz în interesul administraţiei ame­ricane“, a explicat Eveline Metzen, mana­ger general al Camerei Ame­ricane de Comerţ din Germania. Ofi­cialii americani au negat că afirmaţiile lui Trump sunt un atac la adresa Germaniei şi că acestea reflectă scep­ticismul privind comerţul liber. În discuţiile sale cu liderii europeni de la Bruxelles de săptămâna trecută, Trump a „scos în evidenţă importanţa reciprocităţii în comerţ“, a spus  Gary Cohn, consilier economic al preşedintelui Trump. Consilierul pe teme de securitate H.R. McMaster a scris în The Wall Street Journal că, „mai simplu spus, America îi va trata pe ceilalţi aşa cum ei tratează America“.

Unii oficiali germani spun că întâlnirile lor cu omologii americani au arătat că Germania va avea probleme în protejarea fluxului de exporturi în cea mai mare economie a lumii.  „Este evident că izolaţionismul este rău pentru toată lumea. Dar se pare că acest lucru este mai puţin evident pentru anumiţi oameni din administraţia lui Trump“, a spus un oficial din ministerul german al economiei.

Unii analişti cred că Berlinul trebuie să se pregătească de acţiuni de pedepsire din partea lui Trump.

„Dacă americanii decid că vor s-o facă, o vor faceâ, a explicat Marcel Fratzscher, preşedintele think tank-ului DIW Berlin. „Iar nemţii vor pierde la final.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO