Business Internaţional

Puternicul cancelar german Angela Merkel şochează scena politică: ”Germania nu se mai poate baza pe America lui Trump. Noi europenii trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini”

Puternicul cancelar german Angela Merkel şochează scena...

Autor: Ştefan Stan

28.05.2017, 18:29 23222

Cancelarul german Angela Merkel a spus că Germania nu se mai poate baza pe America lui Donald Trump, potrivit cotidianului The Independent.

Vorbind la un eveniment din Bavaria, Merkel a subliniat faptul că este nevoie de o relaţie de prietenie cu Statele Unite, Rusia şi Marea Britanie, dar a adăugat faptul că ”noi, europenii, trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini”.

Ea a spus că ”timpul în care puteam să depindem în totalitate pe alţii a trecut, după ce am experimentat în ultimele zile”.

Comentariile lui Merkel vin după ce Trump a spus că are nevoie de mai mult timp să decidă dacă Statele Unite va continua să susţină acordul de la Paris în legătură cu clima, ceea ce a frustrate diplomaţii europeni.

Trump, care a numit public de numeroase ori problema încălzirii globale o ”şaradă”, a fost pus sub presiune de alţi lideri pentru a onora înţelegerea de la Paris din 2015 legată de emisiile de carbon.

Deşi el a scris pe Twitter că va lua o decizie săptămâna viitoare, reţinerea sa de a adopta primul acord global în domeniul schimbărilor climatice, semnat de 195 de ţări, a avut un impact negative clar asupra cancelarului german Angela Merkel.

Trump dă vina pe BMW, Mercedes şi VW pentru deficitul comercial al SUA cu Germania. ”Germanii sunt răi, foarte răi. Uitaţi-vă la milioanele de maşini pe care le vând în SUA. Teribil. Trebuie să oprim asta”

Producătorii germani de automobile s-au trezit la capătul unui nou val de atacuri ale preşedintelui american Donald Trump, care le-a reproşat că vând prea multe vehicule în SUA, ceea ce contribuie la un surplus comercial al Germaniei cu Statele Unite, ceea ce răneşte economia SUA, scrie Bloomberg.

”Germanii sunt răi, foarte răi. Uitaţi-vă la milioanele de maşini pe care le vând în SUA. Teribil. Trebuie să oprim asta”, le-a spus Donald Trump oficialilor europeni, într-o întâlnire cu uşile închise.  

Trump a criticat în mod constant surplusul comercial al Germaniei cu SUA. Într-un interviu din Ianuauarie, el a ameninţat că va impune o taxă de 35% pentru BMW pentru maşinile construite în afara Statelor Unite şi vândute pe teritoriul SUA. ”Dacă mergeţi pe Fith Avenue, toată lumea are un Mercedes în faţa uşii”, a spus el pentru ziarul german Bild, în timp ce Chevrolet are o prezenţă extrem de slabă în Germania. General Motors şi-a retras brandul din Europa de câţiva ani.

Şeful BMW, Harald Krueger, unul dintre puţinii executivi care au însoţit-o pe Angela Merkel în vizita la Casa Albă, a încercat să sublinieze importanţa comerţului liber, şi a notat că cea mai mare fabrică BMW din lume se află în Spartanburg, Carolina de Sud.

Volkswagen, Daimler şi BMW au scăzut pe bursă în şedinţa de astăzi. Reprezentanţii companiilor au refuzat să comenteze legat de remarcile preşedintelui american.

Surplusul comercial al Germaniei cu SUA a crescut la un record de 253 de miliarde de euro anul trecut, în timp ce deficitul comercial al SUA s-a lărgit în ianuarie la cel mai ridicat nivel din martie 2012. 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO