Eveniment

Companiile si recruiterii: Acum este cel mai bun moment sa faci angajari

13.01.2009, 18:51 47

Companiile care fac angajari in aceasta perioada au acces la un numar mai mare de candidati, ca urmare a faptului ca multi angajati au iesit in piata dupa restructurarile din ultimele luni.
"Este un moment propice pentru a face angajari, pentru ca poti gasi oameni mai buni care nu au un loc de munca din cauza crizei economice. Nimeni nu mai da anunturi de angajare acum, toate lumea da afara oameni. De aceea am ales acest moment pentru a face angajari", explica Ion Hristea, director general al Keolner Romania, companie cu afaceri de 3,8 mil. euro in 2007, care reprezinta la nivel local grupul polonez Keolner, cu activitati in domeniul distributiei de materiale de constructii. Compania intentioneaza sa angajeze doi reprezentanti de vanzari zonali in Moldova si Transilvania Sud.
Cele mai multe disponibilizari au venit in ultimele luni din partea firmelor din industrie, constructii si automotive.
Doi dintre cei mai mari retaileri la nivel local - Kaufland si Carrefour - anuntau la sfarsitul anului trecut ca vor face cate 3.000, respectiv 1.800 de angajari in 2009, pentru deschiderea de noi magazine.
Marii retaileri se numara de cativa ani printre cei mai activi angajatori din economie, alaturi de constructii, banking, centre comerciale si companiile din outsourcing.
Reprezentantii Riviera Casino, care au in plan 300 de angajari pentru deschiderea unui cazinou in Capitala in luna martie, spun ca intentioneaza sa deschida si un restaurant pentru care cauta manager, bucatar, chelner, barman sau personal in curatenie.
Pe de alta parte, pentru recruiteri a devenit mai greu sa ii convinga pe candidatii care nu-si cauta in mod activ un job sa isi schimbe locul de munca. Pentru ei conteaza acum sa primeasca o oferta serioasa si nu vor sa plece din companii in orice fel de conditii. Unul din avantajele crizei economice este faptul ca exista mari sanse ca oamenii buni care au fost disponibilizati sa isi gaseasca iar joburi.
"Intr-adevar, aceasta este o perioada buna pentru recrutare. S-a intors putin roata. Angajatorii au si ei de unde alege, nu doar candidatii, cum s-a intamplat pana acum. Nu mai este nebunia din vara, cand puteai sa suni pe oricine si iti spunea ca are inca doua-trei oferte si trebuia sa vii tu cu cea mai buna varianta pentru a-l recruta", este de parere Iuliana Badea, sales manager la Lugera & Makler, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de recrutare.
Exista si companii care fac angajari doar in "regim de urgenta", pentru a acoperi posturile ramase libere, fara de care organizatia nu ar functiona, sau pentru a finaliza proiectele incepute inainte ca efectele crizei economice sa se resimta pe piata. Spre exemplu, Whiteland, compania distribuitoare de produse alimentare cu 430 de angajati in cadrul diviziei de import-export si cu afaceri de 81,7 mil. euro in 2007, are vacante trei posturi: doua de branch manager la Cluj si Bucuresti si unul de superviser vanzari la Targu-Mures.
Cei mai multi dintre angajatori inca apeleaza la anunturile in ziar pe care le considera mai eficiente decat cele de pe internet.
"Pentru a evita selectia initiala a unor persoane mai putin serioase am ales sa dam un anunt in ziar. Cei care cauta un job in ziar sunt mai seriosi, restul, cei care apeleaza la online, doar incearca", a mai spus Hristea, care se asteapta sa primeasca mai multe propuneri in aceasta perioada din partea candidatilor, precum si pretentii mai limitate.
Desi piata de recrutare nu este complet inghetata, volumul angajarilor si al ofertelor de joburi a scazut puternic in ultimele luni. In saptamana 8 - 15 ianuarie, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) are disponibile 5.787 de locuri de munca.
Astfel, numarul joburilor disponibile prin ANOFM la nivel de economie s-a prabusit comparativ cu saptamanile din decembrie, cand angajatorii cautau prin intermediul agentiilor de ocupare judetene aproximativ 11.000 de oameni.
Cea mai bogata oferta de forta de munca este pentru ingineri, respectiv 129 de joburi. Pentru studii medii si profesionale, se cauta 5.433 de candidati.
Cu toate acestea, numarul locurilor de munca disponibile in cadrul ANOFM este in continua scadere. In luna noiembrie a anului trecut, spre exemplu, numarul total al locurilor de munca a scazut cu 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Asadar, in prima saptamana din noiembrie, angajatorii au scos la concurs 17.850 de locuri de munca, cu 4.000 mai putine decat in aceeasi perioada a lui 2007.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO