Eveniment

Contul curent se deteriorează: deficitul la două luni, de 8 ori mai mare ca în ianuarie-februarie 2014

Contul curent se deteriorează: deficitul la două luni,...

Autor: Iulian Anghel

14.04.2016, 00:04 404
Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 337 mil. euro după primele două luni ale anului curent, comparativ cu 42 mil. euro cât s-a înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Însă acest lucru era de aşteptat, în condiţiile creşterii cu două cifre a consumului care a antrenat un deficit comercial în primele două luni din an de un miliard de euro.

Într-un ultim raport publicat marţi, FMI vede pentru România un deficit de cont curent de 1,7% din PIB în 2016, ceea ce poate fi, potrivit economiştilor, finanţat cu uşurinţă.

„Probleme pot apărea dacă deficitul depăşeşte 2 - 3% din PIB“, comentează economistul Ionuţ Dumitru, care vede însă un pericol în creşterea accelerată a consumului şi neputinţa economiei interne de a face faţă excesului de cerere.

Potrivit FMI, în 2017 deficitul de cont curent va atinge 2,5% din PIB. Pentru 2021 FMI anticipează un deficit de cont curent de 3,5% din PIB.

Deocamdată deficitul comercial este contrabalansat de excedentul înregistrat pe exportul de servicii. Excedentul în exportul de servicii a fost în primele două luni din an de 932 milioane de euro, potrivit balanţei de plăţi publicată ieri de BNR.

Balanţa bunurilor şi balanţa veniturilor primare au consemnat creşteri ale deficitelor, an/an, cu 401 mil. euro, respectiv cu 70 mil. euro, în timp ce balanţa veniturilor secundare şi balanţa serviciilor au înregistrat excedente majorate cu 173 mil. euro, respectiv cu 3 milioane de euro.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 354 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 400 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 46 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO