Eveniment

Crestere timida a productiei industriale in luna februarie, de numai 1,4%

08.04.2010, 23:10 35

Productia industriala a crescut in februarie cu 1,4%, comparativcu aceeasi perioada din 2009, ca serie ajustata in functie denumarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Fata de ianuarieinsa productia industriala a inregistrat o scadere de 2,5%.

Dupa ce in decembrie 2009 si ianuarie 2010 au fost raportatecresteri de peste 7%, in termeni anuali, ritmul de crestere aproductiei industriale s-a temperat semnificativ in februarie.

Evolutia pozitiva a industriei din ultimele patru luni esteconsiderata una dintre sperantele iesirii din criza si reveniriieconomiei in zona pozitiva.

Cresterea usoara a productiei industriale din februarie s-adatorat in principal productiei si furnizarii de energie electrica,termica si gaze (+13,1%) si industriei prelucratoare (+0,2%).Industria extractiva a avut o influenta nefavorabila, inregistrando scadere de 9%.

"Atat industria bunurilor de folosinta indelungata, cat si cea abunurilor de uz curent s-au comprimat cu peste 12% dovedind cacererea interna este in continuare slaba", a comentat Eugen Sinca,analist al BCR. Pe de alta parte, in industria bunurilor de capital(+12,2%) si industria energetica (+4,6%) au fost raportatecresteri.

"Comenzile noi pentru industria prelucratoare au crescut cu 11%ajutate in special de cele din industria bunurilor de capital.Lansarea noului SUV Dacia si majorarea productiei zilnice la 1.350de vehicule, cele mai multe livrate la export, sunt de natura sasprijine evolutia industriei auto in lunile urmatoare", a adaugatSinca

In perioada ianuarie-februarie, productia industriala a crescutcu 3,6% comparativ cu acelasi interval din anul precedent (serieajustata in functie de numarul de zile lucratoare si desezonalitate), datorita cresterilor inregistrate de productia sifurnizarea de energie electrica, termica si gaze (+14,9%) si deindustria prelucratoare (+3,1%). Industria extractiva a scazut cu10,7%.

Bazandu-se in special pe modul in care a evoluat productiaindustriala in ultimele luni, politicienii au inceput sa transmitao serie de mesaje optimiste ca relansarea economica este aproape.Insa desi cresterea economica era asteptata chiar din ultimultrimestru al anului trecut, orizontul de asteptare s-a mutat pentruperioada urmatoare.

"Conform celor mai recente date statistice, cresterea economicadin primul trimestru al anului 2010 ar putea fi negativa. Cerereaexterna din zona euro a fost pana in prezent un element cheie carea atenuat amploarea declinului economic, dar se pare ca piatainterna isi va reveni numai gradual", apreciaza analistul BCR.

Productia industriala a fost primul indicator care a inceput sascada din toamna anului 2008, inregistrand o scadere de -0,3% inoctombrie, dupa o crestere medie de 6% in lunile anterioare. Auurmat caderi de cate 13% in primele doua luni ale anului 2009,acestea reprezentand cele mai scazute valori ale productieiindustriale de dupa 1998.

Evolutie sub asteptari in industrie

  • Productia industriala ca serie bruta a scazut in februarie cu0,4% fata de aceeasi luna din 2009, dar a crescut cu 4,3%comparativ cu ianuarie
  • Cifra de afaceri din industrie, pe piata interna si externa, acrescut in februarie cu 3,3% comparativ cu aceeasi luna din 2009 sicu 6% fata de ianuarie, evolutie sustinuta de industriaprelucratoare
  • Comenzile noi din industrie, pe piata interna si externa, auscazut in februarie cu 5% fata de ianuarie, dar comparativ cufebruarie 2009 au fost mai mari cu 11%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO