Eveniment

Creşterea economică din al doilea trimestru s-ar putea apropia de 5%, anticipează unii analişti

Autor: Claudia Medrega

14.08.2015, 00:07 1959
Economia a continuat ascen­siunea în al doilea trimestru şi a înregistrat o creştere de aproape 5% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, după saltul de 4,3% din T1, iar consumul privat a fost probabil principalul motor al PIB. Iar pe ansamblul primului semestru creşterea economică ar putea să fie în jurul a 4,5%, conform estimărilor unor analişti.

Prima jumătate a anului a venit cu veşti bune de la principalii indicatori macro­eco­nomici, iar majoritatea analiştilor au îm­bunătăţit estimările privind creşterea PIB din T2, dar şi pentru întregul an 2015 spre 4% sau chiar peste acest nivel, după ce iniţial au estimat o creştere a PIB în jurul a 3% pentru acest an.

ING Bank vede posibilă o creştere a PIB în T2 2015 de 4,7% faţă de aceeaşi pe­rioadă din 2014. Şi Raiffeisen Bank antici­pează un avans al PIB de 4,8% comparativ cu T2 2014. Pentru întregul an 2015, analiştii de la ING Bank văd o creştere a PIB de 4,5%, cu mult peste cel iniţial de 3,3%, cei ai Băncii Transilvania au majorat prognoza de la 4,1% la 4,6%, în timp ce Raiffeisen Bank ancticipează un salt al eco­no­miei (excluzând contribuţia agricul­turii), de 4,2% în acest an. Mai pesimişti, eco­nomiştii BCR mizează pe o creştere econo­mică de 3,2% în 2015 (cu rezerva că ea poate fi mai mare).

Semnele au fost încurajatoare în prima jumătate a anului pentru comerţ, exporturi şi construcţii, sector aflat în plin proces de relansare, şi ceva mai puţin bune pentru in­dustrie, care pierde din turaţie. În mediul de business a început să-şi facă simţită prezenţa optimismul, acesta fiind reflectat şi de îmbunătăţirea indicatorilor de încredere.

Reducerea TVA la alimente, alături de majorarea salariilor, dinamizarea creditării în lei şi relansarea investiţiilor susţin ascen­siunea consumul privat, după cum spun eco­nomiştii.

 

Cine a adus creşterea economică

Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator pentru consumul populaţiei - avea la jumătatea anului un avans de aproape 5% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, pe serie brută. În iunie, consumul a crescut cu aproape 8% faţă de aceeaşi lună din 2014, avansul fiind susţinut aproape exclusiv de vânzările de alimente, care au avansat cu 22%. Creşterea comerţului alimentar a fost susţinut de reducerea TVA de la 24% la 9%, aplicată începând din iunie, şi de vremea caldă care a impulsionat vânzările anumitor categorii de bunuri.

Exporturile au făcut în iunie un salt de 12,4% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, la 4,7 mld. euro, acesta fiind cel mai rapid ritm de creştere din ultimele 18 luni. Pe ansam­blul primului semestru (S1) creşterea exporturilor a fost de aproape 6%, la 27 mld. euro, ascensiunea fiind influenţată în prin­cipal de creşterea vânzărilor în Uniunea Europeană. Importurile au continuat să crească mai rapid decât exporturile, sti­mulate de creşterea cererii interne, astfel că exportul net ar putea avea o contribuţie negativă la creşterea economică.

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a dat semne de oboseală în al doilea trimestru astfel că pe ansamblul primului semestru creşterea a fost de doar 2,3% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

După declinul din ultimii ani de criză, construcţiile au dat semne de revenire. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primul semestru cu peste 10% faţă de primele şase luni ale anului anterior, cele mai importante avansuri fiind înregistrate de nerezidenţial (un plus de 16,3%) şi rezi­denţial (creştere de 12%), în timp ce construcţiile inginereşti, sau de infrastruc­tură, au consemnat o creştere modestă, de doar 0,8% în primele şase luni ale acestui an.

 

Ce s-a întâmplat în T1 şi în 2014

În primul trimestru economia a accelerat şi a făcut un salt surprinzător, de 4,3% faţă de T1/2014, marcând al doilea cel mai rapid ritm de creştere din ultimii şapte ani. Creşterea economică din T1 a surprins pe toată lumea, depăşind şi cele mai opti­miste estimări ale analiştilor şi ale auto­ri­tăţilor. Acesta a fost al doilea cel mai rapid ritm de creştere al PIB din ultimii şapte ani, plasând România în topul ţărilor euro­pene. Consumul a avut contribuţia cea mai mare la creşterea economică din primul tri­mestru, iar investiţiile private au înre­gistrat şi ele o revenire, în timp ce expor­turile nete au avut o contribuţie negativă.

Anul trecut, economia a făcut un salt de 2,8%, peste aşteptări, ascensiunea PIB fiind susţinută atât de cererea externă, cât şi de revenirea cererii interne, în timp ce contribuţia agriculturii a fost modestă. Industria a fost anul trecut motorul economiei susţinând alături de comerţul cu amănuntul creşterea PIB.

Economia va creşte în perioada 2015-2017 cu peste 3% anual, iar în 2018 avansul PIB va ajunge la 4%, consumul intern şi investiţiile urmând să fie principalele motoare, potrivit Programului de convergenţă transmis la Bruxelles. În scenariul aplicării măsurilor de relaxare fiscală, creşterea economică va depăşi 4% începând cu 2016 şi va ajunge la 4,8% în 2018.

Pe parcursul ultimilor şase ani de la izbucnirea crizei economice, România a înregistrat o creştere economică de peste 3% doar în 2013, ascensiunea PIB fiind atunci de 3,4%.

 

Opinii analişti

 

Ciprian Dascălu,

economistul-şef al ING Bank

„ING Bank anticipează o creştere economică de 4,7% în trimestrul al doilea comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014.

România va încheia anul cu o creştere economică de 4,5%, prognoza pentru 2016 indicând un nivel de 4,3%. Creşterea economică va fi în continuare susţinută în mare parte de consum, la fel ca anul trecut şi în T1 2015. Este o schimbare faţă de 2013, când impulsul a venit din partea exportului net.“

Estimarea ING Bank pentru evoluţia PIB

T2 2015/T2 2014: +4,7%

T2 2015/T1 2015: +0,9%

 

 

Andrei Rădulescu,

senior economist la Banca Transilvania

„Banca Transilvania a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economiei în acest an de la 4,1%, cât anticipa anterior, la 4,6%, fără ca scenariul privind evoluţia PIB să ia în calcul prevederile noului Cod fiscal. Evoluţiile macroeconomice favorabile din perioada recentă confirmă accelerarea economiei într-un context de stabilitate macrofinanciară. Continuarea poveştii de succes a economiei României în 2015 este dependentă atât de climatul extern, dar mai ales de consolidarea traiectoriei stabilităţii macrofinanciare.

 
 
 

Ionuţ Dumitru,

economistul-şef al Raiffeisen Bank

„Ne aşteptăm ca estimările care vor fi anunţate de INS în 14 august să arate că PIB-ul real a rămas pe un trend ascendent în T2, cu o creştere trimestrială de aproximativ 0,5% şi o creştere anuală de 4,8%. Avansul a fost determinat în principal de consumul privat (pe partea de cerere) şi de servicii (pe partea de ofertă) având în vedere că indicatorii disponibili cu frecvenţă lunară sugerează că atât industria, cât şi exporturile au avut o performanţă slabă în T2.“

Estimarea Raiffeisen Bank pentru evoluţia PIB

T2 2015/T2 2014: +4,8%

T2 2015/T1 2015: +0,5%

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO