Eveniment

Criza a subtiat de sase ori profitul bancilor, la 190 mil. €

Criza a subtiat de sase ori profitul bancilor, la 190 mil. €
24.01.2010, 23:19 75

Sistemul bancar a reusit sa se mentina pe profit anul trecut,dar castigul net cumulat a fost de pana in 800 mil. lei(echivalentul a 189 mil. euro), de aproape sase ori mai mic decatcastigul record de 4,4 mld. lei realizat in 2008, multi jucatorimijlocii si mici inregistrand pierderi pe standardele locale decontabilitate.

"Sistemul a ramas pe profit in 2009, dar castigul a fost de panain 800 de milioane de lei", a declarat pentru ZF Nicolae Cinteza,directorul Directiei de Supraveghere din BNR.

Bancile au continuat astfel sa faca profit, desi mic, si intrimestrul al patrulea, dupa ce la sfarsitul primelor noua luni din2009 castigul pe sistem se ridica la 680 mil. lei. In primultrimestru sistemul bancar intrase in premiera pe pierdere, subpresiunea costurilor foarte mari cu provizioanele pentru acoperireapierderilor din credite. Doar in trimestrul al treilea bancile auinregistrat un plus consistent, in conditiile in care atunci aubeneficiat de modificarea reglementarilor BNR, care le-a permis cain cazul creditelor incadrate drept "pierdere" si care seprovizioneaza integral, sa deduca din valoarea expunerii fata declient pana la 25% din valoarea garantiilor detinute.

Datele pe care bancile le raporteaza la BNR sunt calculateconform standardelor locale de contabilitate, care prevad untratament mult mai dur in cazul creditelor cu probleme si care ducela cheltuieli mai mari cu provizioanele fata de standardeleinternationale de raportare financiara utilizate de banci inraportarile catre actionarii lor straini.

In continuare, castigul din sistem ramane concentrat in zonajucatorilor mari, in timp ce bancile de dimensiuni mai mici seconfrunta cu pierderi. BCR, cea mai mare banca locala, a obtinutanul trecut un profit net (conform standardelor locale decontabilitate - RAS) de 47,5 mil. euro, potrivit unor sursebancare.

BRD, a doua mare banca, a anuntat dupa primele noua luni unprofit net de 156 mil. euro, calculat de asemenea in conformitatecu standardele romanesti. Austriecii de la Raiffeisen aveau lasfarsitul lui septembrie un profit net de 67 mil. euro. UniCreditTiriac, un alt jucator de top, a castigat 53,5 mil. euro in primelenoua luni (in RAS), iar Banca Transilvania 11 mil. euro (inRAS).

In schimb, chiar Volksbank inregistreaza pierderi incontabilitatea locala, desi catre actionarii de la Viena raporteazaprofit de ordinul zecilor de milioane de euro. Provizioaneleconstituite de banci urcasera la 13,7 mld. lei (3,2 mld. euro) lasfarsitul lunii octombrie, de la 7,5 mld. lei in decembrie 2008,bancile straduindu-se sa tina pasul cu cresterea creditelor cuprobleme. Cinteza spune ca provizioanele au inregistrat doar ocrestere "mica" pe sfarsitul anului trecut.

Ponderea creditelor cu intarzieri la plata ratelor mai vechi de60 de zile in totalul portofoliului de credite s-a dublat inprimele zece luni ale anului trecut, urcand de la 6,5% in decembrie2008 la 14,1% in octombrie 2009. Cinteza afirma ca in decembrie2009 indicatorul era usor sub 14%.

Bancherii se plang ca in continuare se confrunta cu o crestere acreditelor neperformante pe zona companiilor, unde multiantreprenori aleg sa deschida proceduri de insolventa pentru a sepune la adapost fata de creditori, insa nu vin cu planuri realistede restructurare a afacerilor. Si Cinteza a criticat in mai multeranduri aceasta practica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO