Eveniment

Criza economică nu îi opreşte pe spanioli să cheltuie 2.000 de euro pentru o vacanţă de patru zile la Bucureşti

Criza economică nu îi opreşte pe spanioli să cheltuie 2.000 de euro pentru o vacanţă de patru zile la Bucureşti

Vacanţă de patru zile la Bucureşti

Autor: Corina Mirea

08.05.2012, 21:03 633

Biletul de avion, transportul în comun, mâncarea şi cazarea pentru patru zile au costat o studentă de 23 de ani din Madrid 2.000 de euro. Asta în condiţiile în care deficitul bugetar al Spaniei a ajuns în anul 2011 la 8,5% din PIB, iar rata şomajului este de 25%.

Prâbuşirea pieţei imobiliare şi colapsul băncilor locale lasă tot mai mulţi spanioli fără locuri de muncă şi forţează studenţii din întreaga ţară să îşi abandoneze studiile.

"Se simte că e criză. Cu şapte ani în urmă nu era aşa. Oamenii aveau locuri de muncă, studenţii îşi puteau plăti taxele şcolare, lucru care nu se mai întâmplă acum. Mulţi spanioli sunt şomeri, cei care au şi trei specializări nu au unde să se angajeze, iar cei care s-au înscris la studii fac faţă cu greu noilor cheltuieli", spune Belen, studenta care urmează cursurile unei facultăţi de relaţii publice din Madrid.

Cu toate că a fost luată prin suprindere de preţurile vizibil majorate de către managerii hotelurilor din Bucureşti, Belen aprobă acţiunea ca fiind una normală, având în vedere evenimentul de mâine.

"Atunci când m-am interesat de preţuri, ele erau mult mai mici decât cele pe care am fost nevoită să le suport la venirea în România, dar cred că este normal. Când ţara ta organizează o finală a Ligii Europa, automat managerii de hoteluri, localuri şi chiar şi taximetriştii vor profita de asta", adaugă ea zâmbind.

Preţurile piperate par să fie problema majoră a spaniolilor care au avut timp să viziteze deja Bucureştiul. Doi fani ai Atheltic Bilbao spun că, deşi Capitala este "mai spectaculoasă decât oraşul lor natal, în cele două zile de şedere au cheltuit mai mult decât se aşteptau.

"Oraşul este frumos, iar arhitectura o întrece pe cea de acasă, dar nu preconizam că vom plăti atât de mult pe transport şi cazare", afirmă aceştia, la fel de zâmbitori.

Chiar dacă trec printr-o periodă dificilă din punct de vedere economic, singura restricţie financiară pe care spaniolii o adoptă se vede doar în momentul achitării notei de plată într-unul dintre localurile din centrul Bucureştiului.

"Spaniolii nu lasă bacşiş. La fiecare dintre mesele la care am servit ieri nu am primit nici un ban în plus pe lângă nota de plată. Ei merg pe ideea că cei care îi servesc au deja un procentaj adăugat la salariu din suma achitată de clienţi pentru o masă. În schimb cheltuie mult pe mâncare", spune ospătarul unui pub de pe strada Şelari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO