Eveniment

„Criza nu este un esec al sistemului de piete libere. Amenintarea este interventia prea mare a statului”

15.10.2009, 23:19 15

Lucian Croitoru considera ca acordul cu Fondul MonetarInternational este "maximul" din ceea ce puteau sa facaautoritatile, avand ca efect stabilizarea cursului de schimb siatenuarea canalului financiar de propagare a crizei.

Totusi, el sustine ca necesarul de finantare al Romaniei este unelement de vulnerabilitate si va ramane la un nivel ridicat ani larand, pentru ca acordul cu FMI creeaza noi nevoi deimprumuturi.

Croitoru considera ca economia romaneasca ar putea sa-si revinadin recesiune cu un anumit decalaj fata de economiile vestice,reluarea cresterii economiei urmand sa aiba loc cu 8-12 luni duparevenirea economiei mondiale.

Deficitul bugetar, unul dintre criteriile de performantastabilite in acordul cu FMI, ar trebui sa coboare in 2011 sub 3%din PIB. El sustine ca daca deficitul bugetar nu va fi adus sub 3%din PIB, atunci datoria publica va creste spectaculos de repede siva crea o problema Romaniei.

De asemenea, adoptarea euro nu va fi o misiune usoara pentruRomania, partea cea mai grea fiind reducerea deficitului, in opinialui Croitoru.

In ceea ce priveste deficitul de cont curent, Croitoru sustineca este necesara o ajustare ordonata si puternica pentru a"indulci" modul in care investitorii straini vor decide sa reducafinantarile externe din Romania. El anticipa ca este plauzibilapentru 2009 o ajustare cu 4,8-5,5 puncte procentuale, fata denivelul de 12,3 % din PIB din 2008.

Croitoru a atras atentia ca in 2010 este posibil ca inflatia dinRomania sa scada sub banda de variatie, situatie care ar putea creaprobleme.

Croitoru apreciaza ca datorita competitiei politice intrepartide s-au produs cresteri aberante de salarii bugetare, cuefecte puternice in majorarea inflatiei.

El anticipa inca de anul trecut ca ritmul de crestere asalariilor va incetini in 2009, comparativ cu acest an, iarmajorarea castigurilor se va limita la o singura cifra incepand cuanul 2010, intrucat productivitatea nu poate sustine dinamicile dinani anteriori.

In privinta competitiei economice din Romania, Croitoru sustineca este in general una de tip monopolist. Drept urmare, pe timp decriza gap-ul economic se adanceste mult mai repede. "De ce in SUApreturile sunt de doua ori mai mici decat in Romania? Pentru ca inRomania nu exista concurenta."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO