Eveniment

Croitoru, BNR: Deficitul este un obstacol in calea catre euro

23.09.2009, 18:49 19

Adoptarea euro in 2015 nu va fi o misiune usoara pentru Romania,partea cea mai dificila fiind reducerea deficitului bugetar sub 3%din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2011, fata de un nivelanticipat pentru anul acesta de peste 7% din PIB, a declarat LucianCroitoru, consilierul guvernatorului BNR.

"Anii 2010 si 2011 vor fi destul de dificili. Ca sa reducideficitul bugetar de la 7,3% din PIB la sub 3% din PIB este nevoiede o vointa foarte mare", a afirmat Croitoru la un seminar pe temebancare.

In alta ordine de idei, el a afirmat ca economia romaneasca arputea sa-si revina din recesiune cu un anumit decalaj fata deeconomiile vestice.

"Economia mondiala da semne de revenire, dar in conditiile incare Romania a intrat in criza cu o intarziere de un an - un an sijumatate si revenirea va fi mai lenta. Reluarea cresterii economieiromanesti va avea loc cu 8-12 luni dupa revenirea economieimondiale."

Croitoru noteaza ca actuala criza a revenit in Romania pe patrucanale, respectiv comertul, increderea consumatorilor, cursul deschimb si finantarea externa si ca aceste canale vor fi cele carevor actiona in momentul revenirii economiei.

Economistul considera ca rolul benefic al crizei a fost acela dea reduce deficitele uriase acumulate in perioada de crestere."Totusi, daca deficitele nu s-au redus pana la un nivel sustenabil,este foarte probabil sa asistam curand la o noua criza",avertizeaza Croitoru. Consilierul guvernatorului BNR afirma caactuala criza economica va forta bancile sa-si schimbe modelul debusiness, sa-si imbunatateasca portofoliul de produse si sa treacade la competitia pentru cota de piata la eficientizareaactivitatii.

"Bancile se confrunta cu o mare provocare in acest moment.Trebuie sa treaca de la competitia pentru cota de piata la produseinovatoare, estimari de risc adecvate si reducerea costurilor cupersonalul", a spus Croitoru. De asemenea, el sustine ca bancile seconfrunta cu o lipsa de cerere pentru credite pentru caincertitudinea din mediul de afaceri este foarte mare. "Orizontuldecizional al companiilor este foarte apropiat, de aceea jucatoriidin economie nu au suficienta incredere pentru a cere mai multecredite bancilor", a notat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO