Eveniment

Cum poate găsi România soluţii de creştere economică, indiferent de ce se va hotărî la summitul crucial de vineri?

Cum poate găsi România soluţii de creştere economică, indiferent de ce se va hotărî la summitul crucial de vineri?

Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF (stg.), Valentin Lazea, economist-şef al BNR, Dragoş Damian, CEO Terapia Rambaxy, Daniel Dăianu, profesor de economie şi Matei Păun, CEO la firma de consultanţă în fuziuni şi achiziţii BAC Investment, la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert

Autor: Bogdan Cojocaru, Adelina Mihai

08.12.2011, 00:09 2746

Astăzi se dă startul celui mai important summit din istoria Uniunii Euro­pene, reuniune a cărei miză este uriaşă pentru întreaga Europă, supravieţuirea zonei euro. Patru oficiali, analişti sau şefi de companii, au analizat ieri la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert starea economiei româneşi şi cons­trucţia bugetului pe 2012 în condiţiile ten­siunilor din zona euro. "Economia ro­mâ­nească este o anexă a Uniunii Europene. Nu avem cum să nu ne pese ce se întâmplă", a spus Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe.

Valentin Lazea, economist-şef al BNR, a spus că liderii UE fac acum ceea ce ar fi trebuit să facă în urmă cu doi trei ani, şi că cel mai probabil zona euro va supravieţui. "Paşii spre uniunea fiscală sunt întârziaţi pentru că Germania are o abordare principială corectă. Poţi să fii principial, dar dacă acest lucru te transformă în cineva care merge cu sabia în mână pe un morman de ruine, nu ai făcut nimic".

Investitorii, economiştii şi liderii celorlalte mari economii ale lumii se aşteaptă ca summitul să pună capăt seriei de acţiuni ezitante şi ineficiente cu care Europa a răspuns până acum crizei datoriilor suverane. Ezitările au permis propagarea crizei în sistemul bancar, culoar pe care România este extrem de vulnerabilă având în vedere că o mare parte din băncile locale sunt controlate de grupuri străine care, în faţa crizei, iau în considerare limitarea creditării, ceea ce ar avea efecte grave asupra economiei. Planurile pe care au insistat europenii, mai multă austeritate, riscă să tragă zona euro, dacă nu toată UE, într-o recesiune de durată care nu va face decât să acutizeze problemele Europei şi să frâneze economia mondială. Primele semne de recesiune la nivel larg au apărut deja.

SUA vor un rol mai mare al BCE în lupta cu criza şi transformarea băncii după modelul Rezervei Federale americane într-o instituţie care finanţează guvernul şi economia. Pieţele se aşteaptă la un sistem defensiv anticriză mai puternic, în care piesa principală ar putea fi fondurile de salvare ale zonei euro, EFSF şi ESM.

Franţa şi Germania au stabilit la începutul săpătămânii direcţia pe care o vor urma discuţiile liderilor europeni, propunând modificarea tratatului UE pentru înăsprirea controlului bugetar cu scopul consolidării uniunii monetare şi introducerii de sancţiuni automate împotriva ţărilor care nu respectă disciplina bugetară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO