Eveniment

Cum va afecta eliminarea unor taxe de raft businessul marilor retaileri

09.12.2009, 23:08 349

Taxele de expansiune, de administrare a bonurilor de masa saupentru acoperirea riscului nevanzarii produselor vor disparea dinvocabularul lanturilor de magazine din 2010, cand retailerii isivor alinia practicile la noua lege din comert. Nimeni nu-iimpiedica insa pe retaileri sa "inventeze" noi taxe, atrage atentiaConsiliul Concurentei (CC). "Ne e teama ca daca se elimina anumitetaxe retailerii vor gasi modalitati de introducere a unor noitaxe", a declarat recent Valentin Mircea, consilier de concurentain cadrul CC.

La randul lor, producatorii sustin ca noile reglementariconstrang retailerii sa evite majorarea taxelor la raft, pentru caacest lucru

le-ar aduce dezavantaje competitive in raport cu miciicomercianti care nu cer taxe de listare.

Noua lege impune retailerilor facturarea separata a taxelor laraft in momentul in care achizitioneaza marfa de la furnizori.Schimbarea modului de inregistrare contabila ar putea majoramarjele comerciale ale lanturilor de magazine alimentare, care inacest moment sunt cele mai mici de pe piata.

"Sigur ca taxele de raft vor continua sa se regaseasca in pretulde vanzare al marfurilor, pentru ca sunt un cost pentruproducatori, schimbarea pe care o aduce noua lege este faptul caretelele de magazine va trebui sa factureze separat aceste taxe, caservicii de marketing. Deoarece retelele sunt in competitie unelecu altele, vor avea interesul sa nu majoreze taxele de raft, pentruca o eventuala crestere a acestora s-ar resimti in crestereapretului la raft al produselor", a explicat Dragos Frumosu,presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara.

De partea cealalta, reprezentantii AMRCR au afirmat recent caretailerii nu au gasit inca modalitatile de transpunere a noilorreglementari in practica contabila a companiilor. Mai mult, ei ausubliniat faptul ca aceasta transpunere genereaza "costuri uriase"pentru retaileri care intr-un final vor determina majorareapreturilor la raft ale produselor alimentare.

Ce taxe de raft dispar din 2010

Noua lege din comertul alimentar, care a intrat in vigoare inurma cu o luna, da un ragaz retailerilor pana la jumatatea luniiianuarie a anului viitor pentru a renegocia contractele cufurnizorii, astfel incat acestea sa fie aliniate la noilereglementari.

Legea spune ca taxele de listare sunt legale, insa cu conditiaca acestea sa aiba o legatura directa cu operatiunea de vanzare sisa se regaseasca in costul de achizitie al marfurilor la retailer.Astfel, dispar de pe lista unor retaileri taxa de expansiune sau demodernizare a retelei de magazine, taxa logistica, cea deadministrare a bonurilor de masa sau taxa pentru acoperireariscului de nevanzare a noilor produse, pe care furnizorii erauconditionati sa le accepte pentru a putea intra in anumite retelede hipermarketuri sau supermarketuri.

Retailerii spun insa ca aceasta reprezinta o mica parte dintaxele pe care le percep furnizorilor si ca nu sunt practicate detoti jucatorii din comertul modern.

"Taxele «clasice», pe care toti retailerii le practica si caresunt legale, sunt cele de promovare la raft, de pozitionarepreferentiala sau secundara (de exmplu la casa, la capat de raftsau pe standuri suplimentare in interiorul magazinelor - n. red.)sau de merchandising (pentru activitati de promovare in magazinerealizate de retaileri - n. red.)", a subliniat Adrian Manolache,secretarul general al AMRCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO